Grijze Wolven weer op de vuist met Koerden

Nationalisten.

De schermutselingen tussen strijders van de Koerdische PKK en het Turkse leger blijven ook in West-Europa de gemoederen verhitten. Na de aanval van extreem-nationalistische Turkse Grijze Wolven op een Amsterdams Koerdisch cultureel centrum demonstreerden op 30 oktober honderden Grijze Wolven in Den Haag. En afgelopen zaterdag was het raak in Antwerpen. Een grote groep nationalistische Turken ging daar op de vuist met Koerden.

De anti-Koerdische demonstratie in Den Haag was officieel georganiseerd door een diffuus platform, zodat niet direct duidelijk was welke politieke of maatschappelijke Turkse organisatie erachter zat. Alles wees er echter al snel op dat het wel degelijk om een demonstratie van Grijze Wolven ging. Zo werd het Turkse volkslied gezongen, werden de namen omgeroepen van Turkse soldaten die de dood vonden bij de gevechten met de PKK, en maakten aanwezigen met de handen het gebaar van de Grijze Wolven. Er werden ook leuzen geroepen die duidelijk maakten dat de extreem-rechtse Wolven een flinke vinger in de pap hadden. Zo scandeerde de menigte “Grijze Wolven zijn hier, waar is de PKK!”. Ook werd er “Ibne Öcalan” geroepen. Abdullah Öcelan is de door Turkije gevangen genomen PKK-leider. Ibne is een Turks scheldwoord voor homoseksuelen, en betekent zoiets als “flikker”.

Opvallend bij de Haagse demonstratie was de aanwezigheid van een kleine groep Turken van Azerische komaf. Eén van hen was Ataxan Araz, de woordvoerder van “de partij voor de bevrijding van Zuid-Azerbeidzjan”. Araz hield ook een toespraak. Hij is nauw betrokken bij de oprichting van de Turkse Federatie Jongeren (TFJ), de jongerenorganisatie die nauwe banden onderhoudt met de Grijze Wolven-organisatie Turkse Federatie Nederland (TFN). Het zal dan ook niet verbazen dat hij vaak gezien wordt op bijeenkomsten van de Grijze Wolven. Net als bij de uit de hand gelopen demonstratie in Amsterdam probeerden ook in Den Haag opgefokte nationalistische Turkse jongeren de stad in te trekken om Koerden aan te vallen. Dat werd hen in Den Haag gelukkig belet door de politie die de groep op tijd tegenhield.

In Antwerpen liep het afgelopen zaterdag wel uit de hand. Daar gingen honderden Grijze Wolven de straat op om de confrontatie te zoeken met Koerden. Daarbij vielen volgens de Belgische krant De Morgen 5 gewonden. Volgens de krant zou het de politie niet duidelijk zijn wat nu precies de aanleiding was voor de rellen. Maar op ten minste twee foto’s in De Morgen zijn de handgebaren van Grijze Wolven te zien, wat duidelijk maakt in welke hoek de daders gezocht moeten worden. De Belgische media laten het – net als hun Nederlandse collega’s – liggen om nader onderzoek te doen naar de organisatoren van de demonstraties en rellen. En dat leidt helaas tot half werk en een rammelende berichtgeving.

Bülent Yilmaz