Groot spandoek over de A4: “Zwarte Piet snel weg!”

Het spandoek afgelopen zaterdag aan de Rotterdamse Erasmusbrug. Van het A4-spandoek zijn helaas geen foto's.
Het spandoek afgelopen zaterdag aan de Rotterdamse Erasmusbrug. Van het A4-spandoek zijn helaas geen foto’s.

Vanochtend hebben sympathisanten van No More Blackface Leiden aan het viaduct van de N206 over de A4 een tien meter breed spandoek bevestigd met daarop de tekst: “Zwarte Piet snel weg!”. Nadat de actie bij ons bekend werd, gingen enkele mensen kijken, vooral om foto’s van het spandoek te nemen. Dat bleek helaas niet goed mogelijk vanaf hun positie. Daarom geen foto ervan bij dit artikel. Veel automobilisten beneden op de A4 toeterden, maar of dat bij de meesten nu beamend of juist negatief bedoeld was, blijft vooralsnog onduidelijk.

Na enige tijd kwam er politie. Van de vier aanwezige toeschouwers werden er twee meegenomen naar het bureau, om onbekende redenen.

Afgelopen weekeinde werden er ook spandoeken vanaf bruggen gehangen bij twee Sinterklaasintochten. In Rotterdam werd daarbij tevens de Erasmusbrug een half uur lang geblokkeerd. In Nijmegen werd een spandoek opgehangen aan de Waalbrug met de tekst “Stop Black Face. Zwarte Piet is racisme”, terwijl Sinterklaas daaronder werd onthaald aan de Waalkade.

Politie en omstanders nadat het spandoek over de A4 zojuist verwijderd was.
Politie en omstanders op het viaduct nadat het spandoek over de A4 zojuist was verwijderd.

In Leiden is deze week al eerder protest geweest tegen het Zwarte Piet-racisme. Woensdag onderschepte Sinterklaas nog wethouder Strijk waarbij de oude heer rapte tegen blackface, en gisteravond spraken een actievoerder van No More Blackface Leiden en Sinterklaas in bij de gemeenteraad.

Eric Krebbers

Naschrift 11:00 uur: De twee meegenomen omstanders zijn inmiddels vrijgelaten.

Het spandoek in Nijmegen, terwijl het verwijderd wordt door de politie.
Het spandoek in Nijmegen, terwijl het wordt verwijderd door de politie.