Racistische karikatuur bij Laco.

Racistische karikatuur bij Laco.

In een van de zwemaccomodaties van Laco Nederland trof een vader die zijn zevenjarige zoon naar zwemles bracht, onlangs een Zwarte Piet-masker en andere Zwarte Piet-versieringen aan. Uit verontwaardiging over deze racistische karikatuur roept hij iedereen op om protestbrieven naar het hoofdkantoor van de Laco-zwembaden te sturen.

Vorige week boekte een activiste tegen Zwarte Piet snel succes, nadat ze via een protestbrief bij de Omniversum-bioscoop in Den Haag had geklaagd over de aanwezigheid van Zwarte Piet-poppen in de Omniversum-winkel. De directie van Omniversum liet weten dat men beter had moeten nadenken over de aankleding van hun winkel. De poppen werden daarop meteen weggehaald. Daar kan Laco Nederland een voorbeeld aan nemen. Ook daar moet men beter gaan nadenken, en wel over de aankleding van hun zwemaccomodaties. De vader ontdekte het Zwarte Piet-materiaal in de Laco-vestiging in Bemmel. Mogelijk is in andere vestigingen van Laco ook Zwarte Piet-materiaal te vinden.

Wil jij ook een klacht sturen naar Laco? Dat kan via het email-adres: info@laco.eu. Hieronder vind je een voorbeeldbrief. Je kunt natuurlijk ook een eigen versie opsturen. Of maak je mening kenbaar op hun Facebook-pagina.

Harry Westerink


Voorbeeldbrief

Geachte heer, mevrouw,

In een van uw zwemaccomodaties, namelijk in de vestiging Bemmel, is Zwarte Piet-beeldmateriaal aangetroffen (maskers en andere versieringen). Hierbij klaag ik bij u over de aanwezigheid van dit materiaal in een van uw zwembaden, en mogelijk in meerdere.

Zwarte Piet is een racistische karikatuur van mensen van Afrikaanse herkomst. Al tientallen jaren is er daarom protest tegen de aanwezigheid van deze figuur in het Sinterklaasfeest. Op uw website lees ik: “Doordat onze medewerkers met twee benen in hun lokale gemeenschap staan en gastheerschap hoog in het Laco-vaandel dragen, voelt iedereen – van jong tot oud en uit alle lagen van de bevolking – zich al snel thuis bij Laco!” Door de aanwezigheid van Zwarte Piet-versierselen in uw zwemaccomodaties voel ik mij echter helemaal niet thuis bij Laco. Zwarte Piet is immers enorm respectloos naar mensen van Afrikaanse herkomst.

Veel organisaties en instituten hebben inmiddels bevestigd dat Zwarte Piet racisme is. In 2015 heeft het Committee on the Elimination of Racial Discrimination (CERD) van de Verenigde Naties een dringend beroep gedaan op de Nederlandse overheid om het Zwarte Piet-racisme uit te bannen. “Zelfs een diepgewortelde traditie rechtvaardigt geen discriminatie en stereotypering”, aldus het CERD. “De overheid moet actief bevorderen dat die kenmerken van Zwarte Piet worden verwijderd die negatieve stereotypen weergeven en door veel mensen van Afrikaanse origine worden beschouwd als een overblijfsel van de slavernij.”

Nationaal en internationaal neemt de kritiek op de Zwarte Piet-figuur steeds meer toe. Naast het VN-comité hebben ook de Amsterdamse rechtbank, het College voor de Rechten van de Mens en de Kinderombudsman verklaard dat Zwarte Piet racistische aspecten heeft. Meer dan 100 BN-ers (Bekende Nederlanders) en vele anderen hebben zich uitgesproken tegen Zwarte Piet. In diverse steden hebben basisscholen de Zwarte Piet-figuur afgeschaft of gaan ze die figuur afschaffen. Vele ondernemingen en organisaties, zoals bijvoorbeeld de HEMA, werken alleen nog met roetveegpieten.

Ik vraag u om alle Zwarte Piet-beeltenissen en -versierselen uit uw zwemaccomodaties weg te halen.

Graag ontvang ik een reactie van u op mijn verzoek.

Met vriendelijke groet,


 1. Eric # 1 
  1 week geleden

  Dit opbeurende berichtje ontvingen we van Josje den Baars:

  Het zelf aankaarten van Zwarte Piet op plaatsen waar je komt, werkt. En moeilijk is het ook niet. Een beleefde e-mail of een goed gesprek kunnen al voldoende zijn. Daarom deel ik graag mijn ervaringen in de Zaanstreek in de weken na de nationale intocht in de Zaanse Schans. Verandering is mogelijk!

  Afgelopen week is het me gelukt om Zwarte Piet ter discussie te stellen in het Zaanse zwembad de Crommenije. Daar hingen Zwarte Piet poppen aan de lampen boven de balie. Achter de balie stond een Sinterklaaspop. Ik heb het zwembad een mail gestuurd met gebruikmaking van een voorbeeldbrief voor winkels die te vinden is op de website van Nederland wordt beter. Als suggestie over hoe je een inclusief Sinterklaasfeest kunt vieren deed ik er de link bij naar de nieuwe website Feest voor alle kinderen. Gisteren heb ik bericht gekregen van het management van het zwembad dat er op neer komt dat een personeelslid de Zwarte Pieten zou hebben opgehangen. Moeten we daaruit concluderen dat het niet de bedoeling was? In elk geval sluit de reactie van het management af met: “Voor volgende jaar zullen wij er rekening mee houden en de uitingen voor het kinderfeest aanpassen.” Daar ga ik dan ook zeker op letten.

  Bij een fysiotherapiepraktijk in de Zaanstreek was de oefenruimte ook versierd met Zwarte Piet poppen. De therapeut die me daar helpt had ik al eens gesproken over Zwarte Piet en deze had zelf ook moeite met Zwarte Piet. Ik heb met hem gesproken over blackface en de verandering van het feest. En wat is nou mooier dan beginnen bij jezelf? Mijn verzoek de poppen weg te halen zou bij een volgend overleg besproken worden. Tot mijn grote blijdschap waren de Zwarte Pieten de daaropvolgende keer verdwenen.

  Zwarte Piet is op zijn retour. Op naar een inclusief Sinterklaasfeest!

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*