Hoe Elvin Rigters belaagd werd door rechts-extremisten, en zelf in de cel belandde

“Waarom moet ik demonstreren voor basale rechten? Zoiets simpels als een aanpassing aan een feest. We praten hier al zo lang over. En als we dan demonstreren, worden we geframed als monsters, als wéér een raciale karikatuur; boze gewelddadige zwarte mensen. Bij het geweld in Eindhoven zie je dat de politie de hooligans bijna niet meer hield. Als die meute door de politielinie gebroken was, hadden ze Jerry [Afriyie, red.] wel kunnen vermoorden. Moeten er dat soort slachtoffers vallen voordat politici zich uitspreken? Mensen zeggen soms: “demonstreren is niets voor mij”, en dan zeg ik: “demonstreren is ook niets voor mij!” Er zijn tig andere dingen die ik graag zou willen doen op mijn vrije zaterdag. Maar ik kan niet anders. Demonstreren is voor veel mensen traumatisch; ook ik ga met lood in mijn schoenen naar een demonstratie. Anderen vragen mee te demonstreren voelt bijna oneerlijk, vooral zwarte mensen; die krijgen in het dagelijks leven al met genoeg racisme te maken. Ik roep mijn zwarte broeders altijd op om mee te komen, maar ze zijn door eerdere slechte ervaringen met de politie vaak te bang. De demonstranten zijn grotendeels vrouw, terwijl de extreem-rechtse hooligans bijna allemaal mannen zijn, wat je duidelijk terugziet aan de hoeveelheid seksistisch geweld (…) Zwarte Piet is een soort swastika geworden, een symbool van extreem-rechts. Er waren in sommige steden mensen van Voorpost en Pegida verkleed als Zwarte Pieten, onherkenbaar dus. De voorman van Pegida heeft een wapenwinkel en is veroordeeld in Duitsland, mensen van Voorpost gaan op zoek naar illegalen om ze in elkaar te slaan. Dat is het type mens dat jouw kinderen snoep heeft gegeven. Ik denk niet dat mensen doorhebben hoe verschrikkelijk dat is. Als gemeenten minder op KOZP zouden letten, een groepering met een historie van vreedzaam demonstreren, en meer op groepen als Pegida, dan hadden we dit niet gehad. Mensen zeggen dat wij het racisme hebben ‘aangewakkerd’, maar wij hebben enkel zichtbaar gemaakt wat er altijd al was.”

Elvin Rigters geïnterviewd door Zaïre Krieger in Hoe Elvin Rigters belaagd werd door rechts-extremisten, en zelf in de cel belandde (Oneworld)