In reactie op Lilian Marijnissen

Lilian Marijnissen bij Sven op 1. (TW racisme)

Sinds de mensheid bestaat, bestaat er migratie. De mens moet vrij zijn om te bewegen en die beweging moet je niet top down willen reguleren. In de EU kunnen mensen zich vrij bewegen en het zijn de bedrijven die daar misbruik van maken.

Maar de oplossing moet er zeker niet in gezocht worden om die vrijheid van bewegen te beperken. Maar juist om degenen hard aan te pakken die daar misbruik van maken. De bedrijven dus. Wij moeten onze pijlen op de bedrijven richten door ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland, geboren of net aangekomen, recht heeft op een zeker en fatsoenlijk inkomen. En dat is mogelijk, want Nederland is een gigantisch rijk land en die rijkdom moet eerlijk verdeeld worden.

Over de sociale samenhang het volgende: die was anders in 1940 dan in 1920. Anders in 1960 dan in 1940. Anders in 1980 dan in 1960. Anders in 2000 dan in 1980. En anders in 2020 dan in 2000. En geloof me, in 2040 is die anders dan in 2020. Want er is continu beweging. En dat mensen geen Nederlands spreken is geen enkel probleem.

Ten eerste: ik ken veel migrant workers die graag Nederlands willen leren, maar door de manier hoe ze moeten werken (enorm hoge werkdruk en zeer onregelmatige tijden) hier niet aan toe komen.

Ten tweede: of je nou Nederlands spreekt of niet, als men wil communiceren, dan kan men communiceren. Daar hoef je niet dezelfde taal voor te spreken. Dit weet ik uit de ervaringen van mijn grootouders (ook migrant workers). Het kan handig zijn, maar het is geen noodzaak.

Voor mensen die taal wél een probleem vinden, zou ik zeggen: zorg ervoor dat zij Poolse en Roemeense taallessen kunnen volgen. Problem solved.

Dat uitzendbureaus en andere rijke mensen panden opkopen, waardoor anderen het moeilijk krijgen op de woningmarkt, is een reëel probleem. Vandaar ook heel goed dat er sprake is van woonopstanden, waaronder kraken, die volop gesteund moeten worden.

Maar Justyna en Marty uit Polen zijn niet verantwoordelijk voor de woonproblematiek in Nederland. En de oplossing van die woonproblematiek ligt niet door de vrijheid van bewegen van mensen zoals Justyna te beperken, maar door uitzendbureaus en huisjesmelkers aan te pakken.

Het zijn de bedrijven die gebruik en misbruik maken van wet- en regelgeving door arbeiders nóg minder te betalen. Dan ligt de oplossing niet in de vrijheid van bewegen van Justyna en Marty aan te pakken, maar door die bedrijven aan te pakken en de wetten te veranderen.

En dat kan door juist de migrant workers te organiseren, naast hen te staan en met hen een vuist te vormen richting de bedrijven, de uitzendbureaus (waarvan we er twintigduizend hebben in Nederland) en huisjesmelkers.

Want als migrant workers zich organiseren, hebben ze een enorme power. Het zijn Justyna, Hugo, Marty, Adam en vele anderen die ervoor zorgen dat de schappen van de supermarkten worden gevuld en de online bestelde kleding wordt geleverd. Zij voeden en kleden Nederland. Respect!

Cihan Ugural

(Dit artikel verscheen eerder als een Twitterdraadje in reactie op Lilian Marijnissen)