13 maart, 20 steden: actiedag tegen racisme en fascisme

“In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen wil het neo-fascistische FvD op vijftig plekken meedoen. Mark Rutte maakt, ondanks het toeslagenschandaal, een doorstart met een nieuw kabinet. En vluchtelingen worden aan de grenzen van Europa steeds gewelddadiger behandeld. Dit is waarom we op 13 maart, in het weekend vóór de gemeenteraadsverkiezingen, op zoveel mogelijk plekken in het land de straat op willen gaan. In Amsterdam met een grote demonstratie en in tal van andere steden met verschillende acties georganiseerd door lokale coalities en ondersteund door het platform. We hopen dat dit een nieuwe impuls kan zijn voor een beweging die een solidair en inclusief alternatief zet tegenover racisme en fascisme”, aldus de korte oproep van het Platform Stop Racisme.

Een enorme waslijst aan organisaties heeft de uitgebreide oproeptekst getekend. Ook Doorbraak heeft vanzelfsprekend getekend, maar wel met enkele kanttekeningen.

De steden waar de acties plaatsvinden zijn Achtkarspelen, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem-Nijmegen, Boelenslaan, Breda, Buitenpost, De Fryske Marren, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Gerkesklooster-Stroobos, Groningen, Haarlem, Leeuwarden, Maastricht, Stellingwerf, Rotterdam, Súdwest-Fryslân, Tilburg, Utrecht en Venlo. Links naar de aankondigingen per stad, met de specifieke lokale aanvangstijden en plekken, vind je hier.

Eric Krebbers