Intern conflict binnen Trots Op Nederland

Edje Sinke
Rita Verdonk heeft ruzie met Ed Sinke, inmiddels ex-adviseur van Trots Op Nederland (TON). Zij beschuldigt hem van het wegsluizen van tienduizenden euro’s aan TON-campagnegelden naar een persoonlijke rekening. Sinke toont zich verbijsterd: “Blijkbaar gaat het niet goed met haar partij en zoekt ze nu vijanden. Er was heel weinig geld. Toch bleef Verdonk maar uitgeven. Vervolgens beschuldigde ze ons ervan dat we niet goed met het geld omgingen.” Verdonk heeft veel geld gestoken in allerlei showmiddelen om haar ‘beweging’ op de kaart te zetten. Haar megalomane plannen lopen met deze affaire een deuk op. Hopelijk deinzen ondernemers en andere geldschieters er nu voor terug om de TON-partijkas te spekken. Eenzelfde soort fiasco als de snelle ineenstorting van de LPF is immers best mogelijk.

Een intern conflict binnen TON komt de tegenstanders van het rechts-populisme goed uit. Toch blijft het triest dat TON en ook de PVV van Wilders vanuit links nauwelijks inhoudelijk worden bestreden. De onlangs als SP-leider opgestapte Jan Marijnissen noemde Verdonk in februari 2008 opeens “extreem-rechts”. Maar verder doet de SP op haar landelijke website alsof er niets bekend is over “wat Rita wil”. Dat is vreemd, want het is in grote lijnen wel degelijk duidelijk welke kant Verdonk met TON op wil. Zo pleit ze bijvoorbeeld schaamteloos voor een wit Nederlands nationalisme, waaraan “de allochtonen” en zeker moslims zich allemaal zouden moeten aanpassen. Ze valt anti-racisten daarbij fel aan.

Terwijl ze zich voordoet als de daadkrachtige persoon die Nederland nodig zou hebben, speelt Verdonk graag de underdog, zoals bij de kwestie van het verminderen van haar beveiliging. Ze probeert publiekelijk te scoren door het beeld van dappere outsider te versterken en linkse tegenstanders te criminaliseren. Zo stelde ze dat het protest van Doorbraak bij haar promotiebijeenkomst in Leeuwarden bedreigend zou zijn geweest. Dat was echter helemaal niet het geval, wat ook de politie in Leeuwarden heeft erkend. Maar Verdonk grijpt elke kritiek aan om de tegenstander in een hoek te drijven. “Links-extremisten weten één ding: als ik aan de macht kom, pak ik ze aan”, zei ze onlangs. Laten we er dus voor zorgen dat ze nooit aan de macht komt.