Kiezersbedrog: PVV ‘nuanceert’ AOW-breekpunt

Messias pleegt kiezersbedrog
Huppekee, meteen de eerste dag na de verkiezingen van 9 juni verlaat Geert Wilders zijn ‘breekpunt’. De AOW hoeft nu van hem ineens niet meer persé op 65 jaar te blijven. Om kans te maken op meeregeren, verkwanselt hij meteen een belangrijke belofte aan zijn kiezers. Ik heb maar één breekpunt: de AOW op 65, zo zei hij tot gisteren.

Misschien is het slechts een truc om straks lekker te kunnen klagen dat de partij zelfs het breekpunt heeft opgegeven, maar toch niet mee mag regeren. Maar het is in ieder geval duidelijk dat Wilders de AOW-leeftijd in principe best wil verhogen. En dat hoeft niet te verbazen, want dat wilde hij als VVD-rechtsbuiten vroeger ook. En de PVV heeft ook aangegeven tijdens het AOW-debat dat het hen uiteindelijk om iets heel anders ging: duidelijk maken dat "de linkse elite" de AOW-leeftijd verhoogt om "de massa-immigratie" te kunnen bekostigen.

Inmiddels is Wilders' toon zo ongeveer in de slijmstand beland om toch maar kabinetsdeelname binnen te kunnen halen. Zijn politieke habitat ligt natuurlijk veel meer bij de bazen dan bij de arbeiders. En dus ligt samenwerking met het CDA en de VVD voor de hand. VNO/NCW-baas Bernard Wientjes verketterde Wilders weliswaar, maar uiteindelijk liggen hun visies toch dicht bij elkaar, zeker als de PVV definitief kiest voor een keiharde neo-liberale koers zonder 'sociale' punten. En die kant gaat Wilders vandaag dus al op. Of wekt hij slechts die indruk? Om na het afketsen van deelname aan een coalitie zonder de PvdA (wat hij nu als hoogste doel noemt) als vanouds verongelijkt te kunnen roepen dat het niet aan hem heeft gelegen, maar aan die "verschrikkelijke"… vul maar in.

Willem Slaapmaat