Koloniaal seksisme bij “De wereld draait door”

Vuijsje vertelt over zijn seksistische koloniale fantasiën
Bij de VARA zijn woedende reacties binnengekomen op een recente aflevering van “De wereld draait door” , gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk. In dat praatprogramma sprak de presentator met Robert Vuijsje, de auteur van de roman “Alleen maar nette mensen”. De hoofdpersoon van dat boek komt uit een gegoed en intellectueel milieu. Hij is op zoek naar “een echte negerin” met dikke billen, grote borsten en een groot libido. Zijn jachtterrein is de Amsterdamse Bijlmer, waar hij makkelijk goedkope seks denkt te kunnen krijgen.

Het gesprek tussen Van Nieuwkerk en Vuijsje ontpopte zich tot een wanstaltige show van seksistische mannen onder elkaar. Vuijsje liet met pretoogjes blijken dat de roman autobiografisch opgevat dient te worden. Waarom zou hij niet op zwarte vrouwen mogen vallen, zo verdedigde hij zich. Want dat soort vrouwen zijn vrolijk, uitbundig en ongeremd, zo legde hij met zichtbaar genoegen zijn eigen clichee-denkbeelden uit. Daarbij gaf hij met beide handen de veronderstelde grootte aan van “de dikke billen” van “een echte negerin”, wat ook een lachende Van Nieuwkerk deed. Vuijsje vertelde verder dat de hoofdpersoon van zijn boek ook wel eens een intellectuele “negerin” meemaakt, maar die blijkt “saai” te zijn.

Het gaat niet om de seksuele voorkeur van Vuijsje. Het gaat er niet om dat hij een zwarte vriendin heeft. Het gaat erom dat hij in zijn boek en op tv een koloniaal beeld neerzet van “de negerin” als een heet, gewillig, onverzadigbaar en exotisch lustobject. Zo reproduceert hij de aloude machtsverhouding tussen de witte slavenhouder die zijn lusten wil botvieren, en de zwarte slavin die het haar baas naar de zin moet maken. De verontwaardiging over Vuijsjes boek en tv-optreden is terecht groot. Organisaties van zwarte vrouwen hebben protestbrieven naar de VARA gestuurd. Cabaratière en actrice Anousha Nzume spreekt van “koloniaal seksisme”. "Ben ik dan een negerinnenwijf dat niet zo moet zeuren? Ik ben geen negerin en ook geen wijf. Maar ik blijf wel zeuren." Ze noemt Vuijsjes roman “dicklit”, lulliteratuur. Elvira Sweet, voorzitster van het stadsdeel Amsterdam Zuidoost, zegt het “spuugzat” te zijn dat de Bijlmer ook nu weer wordt gestigmatiseerd als een verpauperd en verloederd getto waar mannen snel en goedkoop seksueel avontuur kunnen beleven. Vuijsjes roman is onlangs in de prijzen gevallen. Volgens het juryrapport "swingt" het boek "als een zwarte tiet". Wie een literair werk zo beoordeelt, geeft graag een prijs voor alledaags racisme en seksisme.

Harry Westerink