Kwam het vluchtelingenschip gisteren door de Griekse kustwacht tot zinken?

Het betreffende vluchtelingenschip.

Aan de lijst van tienduizenden dodelijke slachtoffers (pdf) van het Europese beleid van migratiebeheersing kunnen deze week weer 100 tot mogelijk wel 650 vluchtelingen worden toegevoegd. Ten westen van Griekenland verging namelijk woensdagochtend een vluchtelingenschip. De media doen uitgebreid verslag – wat al nauwelijks meer gebeurt bij iedere ramp – maar benoemen niet de uiteindelijke verantwoordelijken. Want dat zijn niet de mensensmokkelaars, maar de genadeloze Europese beleidsmakers die vrijwel alle andere manieren om Europa binnen te komen, afgesneden hebben. Geschreven wordt dat de Griekse kustwacht geprobeerd heeft de vluchtelingen te redden, terwijl het erop lijkt dat die het schip juist tot zinken hebben gebracht.

Op het schip dat woensdagochtend voor de Griekse westkust kapseisde en zonk, bevonden zich mogelijk tot wel 750 opvarenden. Voor zover bekend ging het om vluchtelingen uit Syrië, Egypte, Pakistan en Afghanistan. Slechts 104 van hen werden gered.

Volgens de NOS en andere media was een schip van de Griekse kustwacht uitgevaren om bijstand te verlenen. Maar het vluchtelingenschip zou geen hulp gewild hebben en doorgevaren zijn richting Italië. De kustwacht zou op een afstandje meegevaren zijn, totdat de motor van het vluchtelingenschip het begeven zou hebben. Kort daarop zou het in de woeste zee omgeslagen en gezonken zijn.

Afschrikwekkend Griekenland

De vraag is of dit verhaal wel helemaal klopt. Dat de vluchtelingen absoluut niet naar Griekenland wilden, of door de Griekse kustwacht geholpen wilden worden, dat zal wel waar zijn. De meesten zullen zich er goed van bewust zijn welke behandeling vluchtelingen krijgen in Griekenland.

“Mensen die onderweg zijn weten dat duizenden op zee zijn beschoten, geslagen en achtergelaten door deze Griekse strijdkrachten. Ze weten dat een ontmoeting met de Griekse kustwacht, de Griekse politie of de Griekse grenswacht vaak geweld en lijden betekent. Door de systematische tegenwerking proberen boten Griekenland te omzeilen, nemen ze veel langere routes en riskeren ze levens op zee”, aldus Alarm Phone, een hulporganisatie die contact had met het schip voordat het zonk.

“Als Alarm Phone hebben we ontelbare gevallen gedocumenteerd van pushbacks en ook van gevallen waarin overvolle boten kapseisden, omdat ze langere routes namen in een poging de Griekse troepen te ontwijken. Een van de meest recente voorbeelden is een boot die op 22 mei 2023 ten zuiden van Methoni in nood raakte en 524 km werd teruggetrokken naar Turkse wateren. Sommige mensen uit deze zaak zitten nog steeds gevangen in Turkije”, schrijft de organisatie ook.

Touw

Bij andere aspecten van de officiële lezing zijn grote vraagtekens te plaatsen. Onafhankelijke bronnen zijn er nauwelijks. Journalisten worden namelijk weggehouden bij de overlevenden. Wel heeft de website van het Griekse Pressproject een interview met het parlementslid Kriton Arsenis die met enkele overlevenden heeft mogen spreken.

Die maakten hem duidelijk dat de kustwacht helemaal geen afstand had gehouden, maar bezig was geweest het schip met een touw voort te trekken, vermoedelijk weg van Europa. Arsenis: “De mensen vertelden ons dat terwijl de kustwacht hen trok, de boot plotseling kapseisde, zonder dat ze het zelf begrepen, terwijl de zee vlak was.” Het was inderdaad windkracht 2, bevestigde journalist Menelas Myrillas elders in het artikel: “Met zulk weer zinken schepen niet. Dat is geen excuus”.

In de media wordt ook beweerd dat het schip mogelijk kapseisde doordat alle opvarenden naar één kant gingen. Maar Arsenis hoorde van de overlevenden dat de boot zo vol geladen was dat het helemaal niet mogelijk was geweest voor de vluchtelingen om massaal één kant op te bewegen.

Wil je ook je woede uiten over dit moordzuchtige en racistische Europese migratiebeheersingsbeleid? Doe dan zondag 18 juni in Amsterdam mee aan de demonstratie voor de rechten van vluchtelingen en migranten, of dinsdag 20 juni – eveneens in Amsterdam – aan het protest “Corendon: Stop Deportations!”

Eric Krebbers en Wouter Pieterse