Laten wij eens op expeditie gaan in Wassenaar

Villa in Wassenaar.
Villa in Wassenaar.

Ik stel voor dat wij net als Wilders ook eens op “safari” gaan. Niet naar Molenbeek, maar naar een villawijk in een plaats als Wassenaar, of Vught, of Knokke.

We gaan met een hele rij touringcars, gevuld met mensen uit de armste wijken van het land; met baanlozen die dagelijks verplicht schroefjes moeten tellen in dwangarbeidcentra; met chronisch zieken bij wie door hoge zorgkosten het water aan de lippen staat; met daklozen die iedere dag op straat een schamel bedrag bijeen moeten bedelen; met studenten die nu op een houtje moeten bijten in de wetenschap dat ze de komende decennia ook nog eens diep in de schulden zullen zitten; met ouders die slapeloze nachten hebben omdat ze zich zorgen maken om de toekomst van hun kinderen; met vluchtelingen die hun geboorteland ontvlucht zijn vanwege de oorlogen, armoede en klimaatveranderingen die het rijke Westen daar mede veroorzaakt heeft; en met de talloze precaire arbeiders die zonder arbeidscontract of enige vorm van sociale zekerheid dagelijks het zwaarste, meest mensonterende werk moeten doen.

Kortom – want dat krijg je vanzelf, als je het over de armsten in onze samenleving hebt – een gemêleerd gezelschap van zwarte, bruine en witte mensen, met de meest uiteenlopende genderidentiteiten, en met verscheidene fysieke of mentale gezondheidsproblemen.

We gaan niet demonstreren – gewoon een stukje wandelen, foto’s maken, en kijken hoe ‘ze’ daar wonen in hun villawijken, wat ze zoal rijden, hoe ze een teruggetrokken bestaan leiden achter hekken en bewakingscamera’s. Natuurlijk kondigen we onze ‘expeditie’ breed aan in de media (laten we het woord “safari” maar vermijden vanwege de koloniale connotaties – die De Winter en Wilders ongetwijfeld niet ontgaan zijn).

En dan zullen we eens zien hoe snel men klaar zal staan om ons uitje te verbieden, en wat een schande men zal spreken van deze ‘actie’. En hoeveel politie er op de been zal zijn – niet om ons te beschermen, maar om ons eraan te herinneren dat de overvloed van weinigen altijd en met alle mogelijke middelen zal worden beschermd tegen de nood van velen.

Kortom: het zal een expeditie zijn waar nog eens écht iets van te leren valt.

Mathijs van de Sande