Villa in Wassenaar.

Villa in Wassenaar.

Ik stel voor dat wij net als Wilders ook eens op “safari” gaan. Niet naar Molenbeek, maar naar een villawijk in een plaats als Wassenaar, of Vught, of Knokke.

We gaan met een hele rij touringcars, gevuld met mensen uit de armste wijken van het land; met baanlozen die dagelijks verplicht schroefjes moeten tellen in dwangarbeidcentra; met chronisch zieken bij wie door hoge zorgkosten het water aan de lippen staat; met daklozen die iedere dag op straat een schamel bedrag bijeen moeten bedelen; met studenten die nu op een houtje moeten bijten in de wetenschap dat ze de komende decennia ook nog eens diep in de schulden zullen zitten; met ouders die slapeloze nachten hebben omdat ze zich zorgen maken om de toekomst van hun kinderen; met vluchtelingen die hun geboorteland ontvlucht zijn vanwege de oorlogen, armoede en klimaatveranderingen die het rijke Westen daar mede veroorzaakt heeft; en met de talloze precaire arbeiders die zonder arbeidscontract of enige vorm van sociale zekerheid dagelijks het zwaarste, meest mensonterende werk moeten doen.

Kortom – want dat krijg je vanzelf, als je het over de armsten in onze samenleving hebt – een gemêleerd gezelschap van zwarte, bruine en witte mensen, met de meest uiteenlopende genderidentiteiten, en met verscheidene fysieke of mentale gezondheidsproblemen.

We gaan niet demonstreren – gewoon een stukje wandelen, foto’s maken, en kijken hoe ‘ze’ daar wonen in hun villawijken, wat ze zoal rijden, hoe ze een teruggetrokken bestaan leiden achter hekken en bewakingscamera’s. Natuurlijk kondigen we onze ‘expeditie’ breed aan in de media (laten we het woord “safari” maar vermijden vanwege de koloniale connotaties – die De Winter en Wilders ongetwijfeld niet ontgaan zijn).

En dan zullen we eens zien hoe snel men klaar zal staan om ons uitje te verbieden, en wat een schande men zal spreken van deze ‘actie’. En hoeveel politie er op de been zal zijn – niet om ons te beschermen, maar om ons eraan te herinneren dat de overvloed van weinigen altijd en met alle mogelijke middelen zal worden beschermd tegen de nood van velen.

Kortom: het zal een expeditie zijn waar nog eens écht iets van te leren valt.

Mathijs van de Sande


 1. Vilseledd # 1 
  8 maanden geleden

  Belangrijk lijkt me ook om van alle burgers van Wassenaar, die hun geld niet (meer) met werken verdienen, maar met rentenieren, beleggen of een zogeheten ‘residuaal inkomen’ of het niet werken hen niet in een sociaal isolement van thuiszitten en weinig contacten heeft gebracht. Daarom willen we eerst vrijwillig kijken, of we ze sociaal activeren. Mocht dit weinig succes opleveren, dan moeten we naar zachte dwang en vervolgens naar echte dwang kijken.

 2. peter storm # 2 
  8 maanden geleden

  Zéér goed idee van Mathijs van der Zande. Ik stel als naam van de actie voor: “Kijken naar de Rijken”. Het lijkt me iets om mee aan de slag te gaan, vanaf het zoeken van een geschikte locatie, via het maken van een mooie oproep tot en met het regelen van bussen. Veel, tjokvolle bussen. Ratelband, Kelder en consorten: here we come!

 3. De sjaak # 3 
  8 maanden geleden

  Wanneer kan ik boeken?

 4. Anoniem # 4 
  8 maanden geleden

  Het zal je dan opvallen tijdens zo n ” safari ” dat er opvallend veel mensen met een Afrikaans en ook wel Aziatisch uiterlijk onderweg zijn met het ov in de tuinen op straat ook wel met met witte kindertjes. ” Illegale ” kinder juffen tuinmannen en dergelijke . Die wonen daar niet nee die werkers. De vaak ” illegale ” armen zijn er al in die dure buurten. Geen ziekte kosten verzekering bijv. Maar wel uit landen waar HIV AIDS en TBC besmettingen vaak onbehandeld blijven. Wat een hebzucht die witte rijkaards nemen ook nog eens risico met hun kindertjes met die lekker goedkope hulp. Wat niet wil zeggen dat iedereen uit Afrika HIV AIDS positief is en TBC heeft voor de duidelijkheid maar als ” illegaal ” geen toegang heeft tot gezondheiszorg in Nederland.

 5. Vilseledd # 5 
  7 maanden geleden

  “dat er opvallend veel mensen met een Afrikaans en ook wel Aziatisch uiterlijk onderweg zijn met het ov in de tuinen op straat ook wel met met witte kindertjes”

  Wie hier een touw aan kan vastknopen, als de bliksem patent op dat touw aanvragen. Zinnen met twee persoonsvormen en onderwerpen.

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*