Leidse organisaties zijn woest: “Wethouder Marleen Damen neemt loopje met de waarheid aangaande signalen over illegalen”

In tegenstelling tot wat wethouder Marleen Damen in een brief aan de commissie Onderwijs en Samenleving meldt, zijn er wel degelijk signalen dat ongedocumenteerde asielzoekers sinds de sluiting van de bed-, bad- en broodvoorziening (bbb) op straat leven (…) Vertegenwoordigers van organisaties als De Fabel, De Bakkerij en Gezondheidszorg Illegalen Leiden (GIL) zijn woest op de wethouder vanwege de brief waaruit het Leidsch Dagblad donderdag citeerde. Zij menen dat de wethouder een loopje met de waarheid neemt, hen niet serieus neemt en schijnheilig gedrag vertoont. “Ik neem niet snel het woord ’liegen’ in de mond, maar zou dat hier wel moeten doen”, zegt voormalig huisarts en oprichter van GIL Kea Fogelberg (…) Marre den Toonder van De Fabel herkent zich ook niet in het beeld dat Damen schetst. “Met stijgende verbazing heb ik het artikel gelezen. Hoeveel signalen moeten wij geven, voordat de wethouder dit rapporteert aan de raad? Mensen slapen misschien niet elke nacht op straat – soms liggen ze bij iemand uit hun netwerk op de bank – maar wel regelmatig. Het is heel makkelijk om te zeggen dat mensen zich niet melden. Maar ze mogen zich niet melden als ze niet eerst naar het LVV zijn geweest. Dan draai je de boel om.” Den Toonder voelt zich gebruikt voor politieke spelletjes en spreekt van een vertrouwenskwestie. “Keer op keer hebben we gezegd dat we geïnformeerd willen worden en dan moeten we in de krant lezen dat de wethouder deze brief gestuurd heeft. En dat voordat wij de notulen van ons overleg hebben gekregen, laat staan dat we die goedgekeurd hebben. En dan heb ik het nog niet eens over het LOO (Leids Ongedocumenteerden Overleg red.). Daar is nog niets over afgesproken, terwijl Damen beweert dat we vier keer per jaar samenkomen.” Fogelberg noemt het schijnheilig van Damen om over het LOO te beginnen. “Ze betrekt ons niet in haar beleid. We kunnen van mening verschillen, maar dit is raar gedrag. Ze sluit ons uit. En GIL bestaat al meer dan 25 jaar, hè? Wij zijn een speler in het veld. Dit is gemeen en beledigend.”

Gertjan van Geen in Leidse organisaties zijn woest: “Wethouder Marleen Damen neemt loopje met de waarheid aangaande signalen over illegalen” (Leidsch Dagblad)