Leidse vrouwenopvang probeert ongedocumenteerde Maria uit te hongeren

Twintig demonstranten staan voor de deur van het Rosa Manus.
Twintig mensen voor de deur van Rosa Manus vanochtend

De Leidse vrouwenopvang Rosa Manus dreigt de ongedocumenteerde Maria (schuilnaam) op straat te gooien. Uiterlijk vanochtend om 11:00 uur zou ze weg moeten zijn, maar ze weigert te vertrekken. De opvang zei de politie in te zullen schakelen.

Om een gewelddadige uitzetting te voorkomen verzamelden zich vanaf 10:00 uur twintig mensen (leden van de SP, BPW, Doorbraak en andere organisaties) voor de ingang van het gebouw. De politie kwam uiteindelijk niet opdagen, wellicht mede door onze steunactie. In overleg met Maria hebben we de actie na enkele uren voorlopig afgebroken.

Maria zit momenteel, om 19:00 uur, nog steeds binnen in de opvang. Maar ze krijgt geen eten en geen enkele vorm van begeleiding meer. Ze voelt zich gevangen. Ze durft namelijk niet naar een winkel om boodschappen te doen. Ze vreest dat ze niet meer toegelaten zal worden tot de opvang, wanneer ze even naar buiten zou gaan. En dan is ze dakloos.

De SP, Partij Sleutelstad en de ChristenUnie proberen het college van B&W ertoe te bewegen om dakloosheid te voorkomen. Maar burgemeester Lenferink vindt dat Maria moet terugkeren naar Marokko. Maria heeft echter nog een verblijfsprocedure lopen. En ze wil niet naar Marokko omdat ze dan slachtoffer kan worden van eerwraak. Maria is hier en blijft hier!

Meer informatie lees je in onze eerdere berichtgeving hierover: “Vrouwenopvangcentrum en gemeente Leiden dreigen ongedocumenteerde vrouw morgen dakloos te maken”.

Harry Westerink

Maria staat op het balkon van het opvangcentrum.
Maria vandaag op een balkon van het opvangcentrum.