Meer dan energie-armoede

Twee weken geleden vielen er vier energievouchers door mijn brievenbus. Vouchers met een waarde van honderd euro om radiatorfolie, tochtstrips, led-lampen, waterbesparende douchekop of een brievenbusborstel aan te schaffen in lokale winkels. De aankoop van die energiebesparende producten moet eerst zelf voorgeschoten worden, en daarna wordt het bedrag op je rekening overgemaakt.

Hoe omslachtig weer, maar goed. Een paar dagen terug stond er iemand met een energiebox op de stoep: vier led-lampen en een stekkerdoosje. Echt, heel attent van de gemeente, en daar komt de maar…. maar, ik heb meer aan een substantiële onvoorwaardelijke verhoging van de uitkeringen dan aan een energiebox of een praatje met een energiecoach (bespaar me, echt…). En ik zie meer noodzaak tot een grondige renovatie en ecologische upgrade van mijn huurwoning dan aan die lapmiddelen.

Zoals veel bij baanlozen die rondkomen van een bijstandsuitkering, staat de thermostaat altijd laag, stook ik niet op de slaapkamers, de badkamer en de gang, verbruik ik zo min mogelijk water en als het donker is, gaan er hooguit twee (led-)lampen aan. Stekkers trek ik routineus uit een stopcontact, de oude led-tv staat nooit op stand-by, ik douche hooguit tien minuten per week, draai wasjes als de trommel vol is op een kort dertig graden-programma, enzovoorts. Leer ons minima hoe we zuinig om moeten gaan met gas, water en energie!

Na het nieuws dat de gas- en stroomrekeningen fors hoger worden, was er onder andere een initiatief van mensen die hun overheidscompensatie liever weggeven: ze kopen waterbesparende douchekoppen en doneren die aan armgemaakte mensen. Echt, heel cute. Maar ja, weer een maar: die douchekop betaalt de hogere rekeningen niet. De toegezegde compensatie gaat naar alle huishoudens, en dus ook rijke(re) mensen krijgen dat geld, maar die zullen het nauwelijks opmerken.

Ik heb trouwens geen idee of ik aan energie-armoede lijd en moet bekennen dat ik de exacte definitie niet eens heb opgezocht, want zoals met alles waarin de term armoede voorkomt, wordt die armoede nooit bij de wortel afgeschaft, maar slechts een beetje (voor de politieke bühne en kapitalistische ‘gemoedsrust’) “verlicht”.

By the way, mijn financiële ruimte is zo krap dat, mochten gas- en stroomrekeningen meer dan verdubbelen, ik bijkans moet gaan bezuinigen op voedingsmiddelen. Ach, het is het oude liedje: de uitkeringen zijn fokking te laag!

Een petitie die meer voorstaat dan energierekeningen compenseren van ook rijke mensen, is: “Gas duur? Isoleer sociale huur!”

De eisen (en nee, het eigendomsrecht wordt in de petitie niet geadresseerd, komt nog wel) spreken, wat mij betreft, voor zich. De petitionarissen eisen van de regering, dat die:

  • onmiddellijk energierekeningen van lage inkomens compenseert. De regering moet zo snel mogelijk huishoudens en bedrijven van het gas afhalen. Tot die tijd moeten huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening gericht gecompenseerd worden door de overheid.
  • sociale huur gratis isoleert. Alle sociale huurwoningen in Nederland voor 2025 gratis isoleert zonder dat de huur verhoogd wordt. Woningbouwcorporaties kunnen dit betalen als de verhuurdersheffing afgeschaft wordt.
  • fossiele subsidies afschaft. Industriële grootverbruikers van gas en andere fossiele energie (bijvoorbeeld kassen en kunstmestfabrieken) verplicht tot energiebesparing en duurzame alternatieven voor fossiel gas. Schaf fossiele subsidies af.

Teken en deel deze petitie, por favor!

Puk Pent