Men is vooral bang voor zwarte en bruine mensen met een mening

Protest in Meppel
Protest in Meppel.

OK, even over het protest tegen Zwarte Piet, want de framing vanuit rechts is weer niet van de lucht, op het moment. Deze foto is gemaakt tijdens de landelijke intocht van 2015 in Meppel. Er was die dag strijdbaar protest, net als andere jaren.

Enig verschil was: in Meppel 2015 werd er niemand opgepakt. De demonstranten hadden een vergunning om te demonstreren langs de route (en niet elders, buiten het zicht van pers en publiek – zoals in Gouda het geval was). Er waren geen noodverordeningen en er was weinig politie. Wel wat extreem- rechtse types, maar die hebben niets kunnen uitrichten. Er waren die dag geen “rellen” in Meppel.

Die waren er overigens óók niet in Gouda (2014) en Maassluis/Rotterdam (2016), maar toen zijn er wel honderden mensen opgepakt. In beide gevallen is uiteindelijk geoordeeld (door de rechter in het geval van Gouda en door de Algemene Bezwaarschriftencommissie in Rotterdam) dat die arrestaties ongegrond waren. De demonstranten wilden gewoon op een zicht- en hoorbare plek langs de route hun afkeuring van deze racistische karikatuur kenbaar maken. Hetzelfde gold voor de intocht in Dokkum (2017), waar ze een vergunning hadden om langs de route te staan en gebruik te maken van hun demonstratierecht.

Dat er in Gouda, Rotterdam en Dokkum toch onrust is ontstaan rond de intocht, is volledig op het conto van politie, politiek, en tegendemonstranten te schrijven. Waarbij zij telkens weer verwezen naar de (onterechte) arrestaties van vorige jaren als legitimering voor hun schaamteloze optreden.

Ook journalisten speelden hier een rol in door volslagen kritiekloos over “rellen” te spreken (die er nooit waren), door zelden of nooit te vermelden dat rechters en bezwaarcommissies gehakt maakten van eerdere arrestaties, en door een podium te bieden aan mensen die vreedzame demonstranten met “terroristen” vergeleken.

Men is helemaal niet bang voor “rellen” – nee, in dit land is men vooral bang voor zwarte en bruine mensen met een mening, en voor uitingen van solidariteit. Men is bang voor wat er in 2015 in Meppel gebeurde: die ene keer dat de demonstranten het op hún manier konden doen.

Mathijs van de Sande