Ook de Jessias wil graag zoveel mogelijk vluchtelingen weren.

Ook de Jessias wil graag zoveel mogelijk vluchtelingen weren.

Het wil maar niet lukken om een nieuwe regering uit de grond te stampen. Daar hoeven we volstrekt niet over te treuren. Want welke boeventronies we op termijn in de ploeg van voornamelijk witte oudere mannen te zien gaan krijgen en hoe we dat managersteam ook zouden kunnen betitelen (rechts, rechtser, extreem-rechts, extreem-rechtser), het is zonneklaar dat men op termijn opnieuw een enorme bak ellende over de samenleving gaat uitstorten. Bijvoorbeeld op het gebied van migratie, zoals dat deze week al bleek uit de mislukte onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks.

Mondjesmaat sijpelde in de berichtgeving door waarom de heren Rutte (VVD), Buma (CDA), Pechtold (D66) en Klaver (GroenLinks) het niet eens konden worden. VVD, CDA en D66 toonden zich “heel erg teleurgesteld” in GroenLinks. Rutte liet weten dat hij inhoudelijk “verbijsterd” was. Volgens hem zouden er “fatsoenlijke” plannen in de maak zijn over migratie, “waarin alle internationale verdragen zouden worden gerespecteerd”. De goede verstaander begrijpt daaruit meteen dat Rutte met die verdragen juist zijn kont wil gaan afvegen. En volgens hem zouden “zelfs de meest linkse regeringen in Europa” kunnen leven met het type afspraken waarover was onderhandeld. Dat brengt ons bij de vraag van welke planeet de VVD-leider afkomstig is, want waar in Europa zitten dan toch al die “meest linkse regeringen”?

Bekokstoven

Op zijn vertrouwde arrogante manier gaf Rutte aan dat de onderhandelingen zouden zijn gestrand “door een detail” in voorstellen voor een nog verschrikkelijker migratiebeheersingsbeleid. Klaver bleek namelijk “waterdichte garanties” te hebben geëist “dat de landen waarmee de EU akkoorden sluit daadwerkelijk bescherming en opvang zouden bieden aan politieke vluchtelingen”. Zo werd het voor de goegemeente langzamerhand duidelijk wat de heren met elkaar hadden zitten te bekokstoven. Het komt erop neer dat men vol gas aan het geven is om zo ongeveer geen enkele vluchteling meer toe te laten tot Nederland en de rest van de EU. Als een soort algeheel verlengstuk van de Turkije-deal lijkt men er nu naar te streven om die vluchtelingen massaal te gaan dumpen in Noord-Afrika, met als verkooppraatje de mythische “opvang in eigen regio”. Oftewel: vluchtelingen, blijf allemaal in Afrika, want in Europa maken we je kapot.

Klaver werd door Rutte, Buma en Pechtold vervolgens weggezet als de boeman. Maar in eigen kring kon de vroegtijdig tot Jessias omgedoopte GroenLinks-leider rekenen op heel wat medeleven en steun. Hij zou zijn rug recht hebben gehouden. Hij zou principieel zijn gebleven. Toch klonk er ook wat gemor onder een deel van de GroenLinks-achterban. Klaver zou juist “zijn verantwoordelijkheid” hebben moeten nemen om de bittere pil maar door te slikken, want dan zou hij op andere beleidsterreinen veel hebben kunnen bereiken, bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en het klimaat. Dat soort wensdenken komt wel vaker voor bij de achterban van sociaal-democratische partijen. Daarbij ziet men dan voor het gemak maar over het hoofd dat het grote risico bestaat dat hun partij ook op die andere terreinen moet gaan “inleveren”. En laten we vooral niet vergeten dat het uiteindelijk de vluchtelingen zijn die moeten “inleveren”, die de bittere pillen van het migratiebeheersingsbeleid door hun strot geduwd gaan krijgen.

Selectiepolitiek

Het “detail” van de “waterdichte garanties” laat overigens meteen zien hoe ver heen de GroenLinks-leider al was. Want door die “garanties” te eisen was hij blijkbaar al akkoord gegaan met de uitbouw van de Turkije-deal naar de Noord-Afrikaanse regio. Het principiële punt dat we juist opvang en bescherming in Nederland moeten regelen en de zaak niet dienen af te schuiven naar Noord-Afrikaanse landen, had hij al overboord gekieperd. Hij eiste alleen maar “garanties” dat het wel goed zou gaan komen met al die vluchtelingen, als ze eenmaal in Noord-Afrikaanse landen zouden worden gedumpt waar volop armoede heerst en geweld woedt. Nee, die “garanties” konden en wilden Rutte en zijn vriendjes niet geven. Dat had Klaver van tevoren kunnen weten. En ook niemand anders kan die “garanties” bieden. Daarom had hij van meet af aan het heldere standpunt moeten innemen dat “opvang in eigen regio” een onding is, dat zoiets het recept is voor een uitzichtloos, verpauperd, onveilig en mensonwaardig bestaan, dat we zoiets vluchtelingen niet zouden mogen aandoen, en dat overigens het merendeel van alle vluchtelingen wereldwijd nu al wordt “opgevangen in eigen regio”. Maar zo stelt Klaver zich niet op, want zijn partij is een voorstander van neo-liberale selectiepolitiek, net als alle andere partijen in het parlement. Vandaag zei hij in De Volkskrant: “We zijn enorm tegemoetkomend geweest. Wij willen graag afspraken maken met landen in Afrika. Negentig procent van de mensen die nu vanuit Afrika in bootjes de oversteek wagen, zijn economische migranten. Die horen hier niet en willen ook wij terugsturen. De buitengrenzen van Europa moeten veel strenger bewaakt.” Ook GroenLinks steunt het fundament van de racistische en nationalistische politiek van migratiebeheersing. Ook die partij staat, als puntje bij paaltje komt, vierkant achter het keiharde tegenhoud-, afwijs-, uitsluit-, opsluit- en uitzetbeleid.

Harry Westerink


 1. Ronaldo # 1 
  11 maanden geleden

  Mensen op hun huidskleur beoordelen, alle groenlinksers over een kam scheren… wat wil je nou met dit stukje?

  Politiek is geen wedstrijdje wie er het meest zuiver in de leer is, en formeren is altijd een kwestie van geven en nemen, van koehandel. De GL-fractie in de 2e kamer heeft een mandaat van 850.000 stemmers en iets van 25.000 leden, en ja die leden zijn verdeeld over een linkse en een liberale vleugel, en Jesse heeft als baan die beide tevreden te houden. Als je die linkse vleugel wilt versterken moet je maar lid worden en naar kongressen gaan (die zijn trouwens ook toegankelijk voor niet-leden). Dan kun je gelijk zelf zien dat GL wel beter is voor migranten/vluchtelingen dan de grote partijen – maar dat kon je ook al afleiden uit het feit dat de VVD-D66-CDA-GL regering er gewoon niet is gekomen.

  Mocht je je energie liever in Piraten, PvdD, SP of de partij van Sylvana steken dan vind ik dat ook best hoor, en met buitenparlementaire actie is ook niks mis. Alleen enkel afgeven op mensen die doen wat ze kunnen vind ik te makkelijk.

  PS Wanneer is iemand “wit”? Jesse heeft een indonesische grootouder en een marokkaanse…

 2. Harry # 2 
  11 maanden geleden

  Wat ik met dit artikel wil, is duidelijk maken dat Klaver tijdens de formatie-onderhandelingen aan het meewerken was met het verschrikkelijke beleid om vluchtelingen meer en meer op te vangen “in de eigen regio”, met name in Noord-Afrika. Een andere bekende GroenLinkser als Bram Ojik is ook al overstag gegaan en heeft zich akkoord verklaard met de Turkije-deal (EU dumpt vluchtelingen in Turkije, in plaats van ze veiligheid en bescherming te bieden in Europa). Dat is de voorbode, denk ik, voor nog meer “opvang in eigen regio”, lees: voor nog meer dumpen van vluchtelingen in landen vol armoede, repressie, geweld en andere onveiligheid. In de achterban van GroneLinks is er veel kritiek op de Turkije-deal en op “opvang in eigen regio”. Maar Klaver en Ojik lijken langzamerhand over te hellen naar de andere kant, naar nog meer beleid dat keihard ingaat tegen de belangen van vluchtelingen. Ik heb in mijn artikel uitgelegd dat zoiets ook weer niet heel vreemd is. GroenLinks gaat al jaren akkoord met de fundamenten van het beleid van migratiebeheersing (mensen tegenhouden, illegaal maken, uitsluiten, opsluiten en uitzetten).

  Wat betreft die “koehandel” van je, dat “geven en nemen”. Probeer de kwestie eens te bekijken vanuit het perspectief van de vluchtelingen en migranten, en maak er niet te veel een borreltafeldebatje van. Vluchtelingen en migranten proberen dag in dag uit om naar Europa te komen, om hier veiligheid, bescherming en geluk te krijgen. Ieder mens heeft daar recht op, dus zij ook. Ze zijn elke dag bezig met een overlevingsstrijd. Voor hen is het vluchtelingenthema niet zomaar een onderwerp dat toevallig even ter sprake komt als je (bijvoorbeeld) bij de kapper je haar laat knippen. Voor hen gaat het om leven en dood. Ze ervaren aan den lijve hoe ze kapot worden gemaakt, hoe ze worden tegengehouden aan de Europese buitengrenzen, hoe ze worden uitgesloten en afgewezen als ze eenmaal in Europa zijn. Ze lopen het levensgrote risico om te verdrinken in de Middellandse Zee (sinds 1993 zijn er meer dan 33:000 vluchtelingen gestorven door het beleid van migratiebeheersing). In plaats van je druk te maken over het punt dat ik een keer de huidskleur noem van rijke machtige hotemetoten als Rutte en Buma, zou je je eerder zorgen kunnen gaan maken over hoe slecht zwarte mensen aan de rand van en in Europa worden behandeld.

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*