Ongedocumenteerden in detentiecentrum Rotterdam horen actievoerders roepen: “You are not alone!” (beeldverslag)

Om 21:00 verzamelen bij het detentiecentrum in Rotterdam”, zo luidde de oproep. Een oproep om solidariteit te betonen met de geïllegaliseerde mensen die daar vastzitten. Die kwamen in opstand nadat hen collectieve straffen waren opgelegd vanwege een ontsnappingspoging eerder deze week. Het juiste moment om hen weer een hart onder de riem te steken en te laten weten dat ze níet alleen zijn.

Met zo’n dertig mensen stonden we dan ook vanavond te zingen: “You are not alone! You are not alone!”. Om de aandacht van de mensen binnen te trekken, werd er wat vuurwerk afgestoken en een luchtalarm gedraaid. Gelukkig werkte dat, want op alle drie de plaatsen waar we stil hebben gestaan, verschenen mensen voor de ramen. Zwaaien en schreeuwen over en weer en de gedeelde hoop: “Brick by brick, wall by wall, Fortress Europe has to fall!”.

De oproep was blijkbaar ook bij wat minder solidaire lui terecht gekomen. Zo bleek uit de volle VW Golf die even langs kwam rijden zodat er naar ons geschreeuwd kon worden terwijl ze foto’s maakten. Heel herkenbaar waren we niet, wat niet geldt voor die witte wagen in bezit van een extreem-rechtse droeftoeter die wel vaker komt neuzen bij onze acties.

Na een uurtje herrie en contact maken vertrokken we, zoals we kwamen, zingend. “Oh la la, oh lé lé, solididarité avec les sans papiers”.

Wouter Pieterse