Ook tweede viering Dag van de Arbeid in Leiden zeer geslaagd

Ook de protest-pleepot ging weer mee.
Ook de protest-pleepot ging weer mee.
Vandaag werd op het plein voor het Leidse dwangarbeidcentrum DZB opnieuw de Dag van de Arbeid gevierd. Gisteren gaf de directie van het centrum plots een vrije dag. Dat was een poging om een uitbreiding van de contacten te voorkomen tussen dwangarbeiders en actievoerders die samen die dag zouden vieren. Deels slaagde de opzet van de directie, want de meeste dwangarbeiders vertrokken gisteren per direct naar huis toen ze hoorden dat ze vrij kregen. Begrijpelijk, want ze willen geen seconde langer dan nodig op die vervelende plek en in die repressieve sfeer rondhangen.

This text in English

De tweede viering was zonder partytent, maar wel met hapjes, drankjes en praatjes. Net als gisteren deden er ongeveer 25 mensen mee. Vandaag konden er helaas maar 10 activisten en sympathisanten van Doorbraak meekomen, de rest moest werken. Maar er kwamen wel zo’n 15 dwangarbeiders naar buiten voor een praatje, en daar was het ons om te doen!

Tijdens de viering werd er weer een lading sponzen afgeleverd die de dwangarbeiders de godganse dag moeten inpakken (zonder stofkapjes op).
Tijdens de viering werd er weer een lading sponzen afgeleverd die de dwangarbeiders de godganse dag moeten inpakken (zonder stofkapjes op).
Uit de vele gesprekken bleek dat onze activiteiten binnen voortdurend onderwerp van gesprek zijn, van hoog tot laag heeft men het erover. We werden ook uitgebreid bedankt voor de vrije dag van gisteren, die immers het directe resultaat was van onze acties. Een beter voorbeeld van een heel concreet succes is bijna niet denkbaar. Dat het protest enorm leeft, bleek ook wel uit het feit dat meerdere dwangarbeiders met ideeën en voorstellen kwamen voor verdere acties. Het brainstormen voor de bijeenkomst van 14 mei is dus al in volle gang!

De versiering die ook weer aangebracht was.
De versiering die ook weer aangebracht was.
Een naar schatting tiental dwangarbeiders durfde niet naar het plein te komen, maar bleef binnen of ging achter het gebouw roken. Anders dan gisteren werd het ons door de bewaking niet toegestaan om naar de achterkant te lopen. Wel werd er opnieuw in het centrum gefolderd door dwangarbeiders zelf.

Van het Leidsch Dagblad begrepen we vandaag dat verantwoordelijk CDA-wethouder De Haan niet te spreken is over onze kritiek op de medewerkers van het centrum. Naar verluidt overweegt hij een aanklacht in te dienen wegens belediging. Op de inhoudelijke kant van alle kritiek, dat zijn ambtenaren mensen elke dag weer dwingen te werken onder het minimumloon en dat door dwangarbeid regulier betaalde banen verloren gaan, ging hij zoals gebruikelijk niet in.

Er werd ook weer gekrijt op het plein, waaronder "stop dwangarbeid" pal voor de ingang van het centrum.
Er werd ook weer gekrijt op het plein, waaronder “stop dwangarbeid” pal voor de ingang van het centrum.
Een van de regulier betaalde werknemers van de DZB kon het niet laten. Aangemoedigd door lachende collega's nam hij plaats op de actie-pleepot.
Een van de regulier betaalde werknemers van de DZB kon het niet laten. Aangemoedigd door lachende collega’s nam hij plaats op de actie-pleepot.

Eric Krebbers