Op bezoek bij Ali al-Helou Tiyah

Ali al-Helou Tiyah
Ali al-Helou Tiyah

Morgen is er een zitting in de zaak van de opgesloten Soedanese vluchteling Ali al-Helou Tiyah. Voor die tijd wordt hij niet uitgezet, is hem verteld. Wat daarna gebeurt, is afhankelijk van de uitspraak van de rechter. Wij hopen dat hij vrij komt. Zaterdag spraken we Ali in de illegalenbajes in Rotterdam.

Hij heeft de afgelopen zestien jaar in Utrecht gewoond en kent daar alle steungroepen. Hij bedankt onder andere Seguro, STIL, De Toevlucht en Villa Vrede voor hun support tot nu. En al zijn vrienden voor hun steun. Jullie weten hoe graag hij weer terug wil naar zijn stad Utrecht!

Hij zit nu vier maanden en elf dagen vast. Eerst in Zeist, en nu al weer 21 dagen in Rotterdam. Ali: “Ik liep zelfs nooit door rood, en reisde nooit zonder kaartje. Ik probeerde niet op te vallen omdat ik geen papieren heb.” Maar de politie controleerde de auto van zijn vriend, en ook al was Ali niet de chauffeur, hij werd toch om zijn papieren gevraagd en opgepakt. Sindsdien zit hij gevangen.

Zijn ervaringen in de bajes zijn niet positief. Het gevangeniseten is belabberd en hij koopt daarom eigen eten in de veel te dure bajeswinkel. Er is niets te doen behalve tv kijken. Hij heeft geen toegang tot internet, en er worden torenhoge kosten gerekend voor bellen: 1 euro per minuut! De medische zorg bestaat slechts uit paracetamol.

Maar er is ook solidariteit. Ali en vijf andere opgesloten vluchtelingen, uit allerlei landen, leggen hun geld bij elkaar (15 euro per persoon per week) om samen te koken, zodat ze enigszins fatsoenlijk kunnen eten. Ali is de kok van de groep. Hij wordt baba (vader) genoemd.

Ernestine Comvalius en Simone Zeefuik waren zaterdag ook op bezoek in de gevangenis, bij een andere opgesloten Soedanese vluchteling. Comvalius twitterde daarover: “We spraken een 22-jarige Soedanees die 3,5 maand in Rotterdam is geïnterneerd. Een jonge man, getraumatiseerd, vier jaar op de vlucht. Kreeg geen asiel. Hij rekende op een humaan vreemdelingenbeleid. Er is nog hoop. Laat je horen.”

Ali is heel erg blij met alle steun, met alle brieven en kaarten die hij ontvangt. En natuurlijk ook met de publiciteit die rond zijn zaak wordt gemaakt. Dat kan zijn zaak helpen. Dus ga daar vooral mee door! Wat je nog kan doen, lees je hier.

Joris Hanse
Mariët van Bommel