Op1 gaf hoaxjesmelker Wybren van Haga alle ruimte

Wybren van Haga zegt bij #Op1 dat hij nieuwe verkiezingen wil. De kiezers hebben in een coronasfeer gestemd. Dat is nu weggeëbd en Van Haga, die gekozen is op coronaleugens van het Forum voor Democratie (FvD), wil dat het kabinet wordt afgerekend op de toeslagenaffaire.

Als je op het programma van Baudet een zetel hebt bemachtigd, heb je minder moreel besef dan een naaktslak. Even teruglezen achter welke partijleider Van Haga zich schaarde in november 2020? Na het etentje in Tiel bleef de hoaxjesmelker de antisemiet trouw.

Van Haga kan beter stilzitten terwijl hij geschoren wordt, dan anderen de maat proberen te nemen als het op leugens aankomt. Met dank aan Peter Burger. En voor wie de hele collectie wil zien, zet dit in de zoekbalk op Twitter: haga (from:@jpeterburger).

Een presentatieduo dat denkt: we moeten deze makker van de antisemistische complotwap Baudet vanavond maar even de ruimte geven om zijn rechts-extremistische afsplitsing van het FVD in de spotlight te zetten, knikt dan amechtig. En zo geschiedde.

Je haalt Van Haga wel uit de racistische FVD, maar de racistische FVD niet uit Van Haga. Hij zegt: als het ministerie van Buitenlandse Zaken vindt dat Afghanistan veilig is voor afgewezen asielzoekers, dan weten zij dat het beste. En als een minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport adviseert om jongeren te vaccineren?

Forum Voor Democratie was de grootste politieke fout in zijn leven, zo kondigt Margje Fikse Van Haga aan. Wat was bekend toen Van Haga de overstap maakte? Hij trad op 20 mei 2020 toe tot de partij, toen het antisemitisme, racisme en nazi-verheerlijking al over de plinten klotste.

Fatsoenlijke politici willen niets met het racisme, antisemitisme, en de homo- en transfobie van het FVD te maken hebben. Wybren wel. Hij wil nu “een gezonde rechtse partij zijn”. Die vorm je niet met ex-FVD’ers die op 5 mei 2021 nog racisme en antisemitisme gedoogden.

In het overzicht van de wapenfeiten van Van Haga, komt even de vuige 5 mei-poster van het FVD voor, maar we zien Van Haga niet als de corona-wap of gedoger van het antisemitisme van Baudet die hij is. We zien de grondlegger van een “frisse en vrolijke rechtse partij”.

Hij framet de coronacrisis doodleuk als een crisis die veroorzaakt is door de maatregelen die de regering nam om de zorg te ontlasten en verspreiding van het virus in te dammen. Hij is nog net zo’n corona-ontkenner als in de hoogtijdagen van de complotkaravaan met het FvD.

Dat Van Haga straffeloos zegt dat hij een van de eersten was die inzag dat Covid-19 niet meer was dan een stevige griep, laat zien dat #OP1 niets met journalistiek, maar alles met het faciliteren van het verspreiden van desinformatie te maken heeft.

Van Haga zegt dat hij gekozen is om te stoppen “met al die corona-onzin”’ Presentatoren die niet denken ‘hoe geef je fascisme een podium’, zouden Van Haga vragen waarom hij bijvoorbeeld India aan Nederland ten voorbeeld stelde ten aanzien van corona.

Eigenlijk weet je op zo’n moment dat deze uitzending zonde van de tijd is, en gewoon weer de zoveelste schandvlek op het blazoen van de creationisten van de EO. Maar ik ga nog even door.

Van Haga doet vervolgens alsof Baudet na de verkiezingen van 17 maart opeens ophef ging creëren over de Tweede Wereldoorlog. Baudet heeft zijn politieke leven niet anders gedaan. Hij had bij de verkiezingstournee al het Neurenberg-tribunaal illegitiem genoemd.

Dat van Haga zegt dat hij zorgvuldig heeft onderzocht of ophef niet een ding was bij het FVD voor hij lid werd, zegt veel over zijn gebrekkige onderzoekskwaliteiten. Van Haga ‘onderzocht’ ook het antisemitisme en nazi-verheerlijking bij het JFVD.

Vervolgens mag Van Haga zeggen dat hem niets te verwijten valt, omdat je niet moet afgaan op alles wat in de media gezegd wordt. Met de antisemitische troop van de Lügenpresse mag Van Haga ook weer wegkomen. Geen beroepseer en collegialiteit bij de presentatoren.

Nadat ze alles heeft laten gaan, probeert Margje Fikse wel in herinnering te brengen dat er al eerder mensen bij het FVD vertrokken waren, en niet zonder reden, bijvoorbeeld vanwege de antisemitische apps (slechts reden voor één Statenlid om op te stappen in april 2020).

Dan blijkt dat Van Haga niet echt een “actieve herinnering” heeft aan de gebeurtenissen. Volgens hem was het gedoe over de apps in november en kwam hij in december op de lijst. Dat slaat werkelijk nergens op. In november 2020, nadat Van Haga eind oktober al gepresenteerd was als kandidaat-Kamerlid, was de pleuritis uitgebroken over het antisemitisme en de complotwaanzin van Baudet. Voor Van Haga betekende het vertrek van anderen dat hij opschoof op de kieslijst van 8 naar 2.

Ik ben gestopt met kijken. Een redactie die zich zo slecht voorbereidt op een gesprek met een beruchte hoaxjesmelker, verdient de aandacht niet. Ik geef hier de link naar de bijbanen van Van Haga, zo iemand die voor ‘Wie de Piepel’ spreekt.

Piet Lekkerkerk

(Dit artikel verscheen eerder als draadje op Twitter.)