OPCW houdt hek dicht voor Koerden die bewijsmateriaal voor chemische oorlogsvoering willen afleveren (beeldverslag)

Vandaag was er in Den Haag bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) een actie rond het aanbieden van bewijsmateriaal van chemische oorlogsvoering van Turkije tegen de Koerden. Veel van de aanwezigen waren gekleed in witte pakken. Er waren veel actieborden, enkele mensen droegen gasmaskers en af en toe werden er leuzen geroepen.

De speeches waren grotendeels in het Engels. Onderzoeker Steve Sweeney, die een rapport heeft opgesteld, kon er niet bij zijn omdat zijn vliegtuig plots niet ging. Hij hield een indrukwekkende speech via de telefoon, zie de bijgaande uitgeprinte tekst. Een andere spreker betreurde het hoe Koerdistan in de steek wordt gelaten, terwijl iedereen opstaat voor Oekraïne.

Een kleine delegatie ging het rapport en bewijsmateriaal overhandigen aan de OPCW. Maar de organisatie hield het hek gesloten voor de Koerden. Wel nam een beveiliger het materiaal aan, maar in een mail liet de organisatie weten dat een afspraak maken niet kon, zonder verdere uitleg.

Daarna gingen we demonstreren richting het Internationaal Gerechtshof. Aan het begin kwam de politie even zeuren dat er teveel deelnemers zouden zijn. Ze ‘begeleidden’ het protest met minstens 7 busjes. Ook Nederland geeft Koerden zo weinig mogelijk speelruimte, als service aan NAVO-bondgenoot Turkije.

Eric Krebbers

De speech van Sweeney werd uitgedeeld.
Delegatie onderweg naar OPCW.
Men houdt het hek dicht.
Demonstratie
Absurd veel politie weer.
Eindpunt bij het Vredespaleis.