Petitie: Gas duur? Isoleer sociale huur!

De overheid moet onmiddelijk energierekeningen van lage inkomens compenseren, sociale huurwoningen gratis isoleren, en fossiele subsidies afschaffen. Dat eisen de milieuorganisaties WISE, Extinction Rebellion NL, Code Rood, Fossielvrij NL en De Goede Zaak in een petitie. Teken de petitie hier! De volledige tekst luidt:

De afgelopen maanden zijn de energieprijzen enorm gestegen. De rekening voor een gemiddeld gezin zal zo’n 60 euro per maand omhoog gaan, en kan in schrijnende gevallen zelfs oplopen tot 180 euro. Het kabinet heeft compensatiemaatregelen aangekondigd, maar volgens deskundigen hebben mensen met hogere inkomens hier meer voordeel van dan mensen met lage inkomens. Dit terwijl de hoge gasrekening juist mensen in sociale huurwoningen het hardst treft omdat de huizen slecht geïsoleerd zijn, en wonen voor hen dus nog minder betaalbaar wordt. De miljarden die het kabinet nu uitdeelt, doen ook niks om de klimaatcrisis aan te pakken, hoewel juist deze gascrisis een kans is om tegelijkertijd de kwaliteit van wonen te verhogen en ons energieverbruik te verlagen door grootschalig te isoleren.

Daarom eisen wij dat de regering:

  • onmiddellijk energierekeningen van lage inkomens compenseert. De regering moet zo snel mogelijk huishoudens en bedrijven van het gas afhalen. Tot die tijd moeten huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening gericht gecompenseerd worden door de overheid.
  • sociale huur gratis isoleert. Alle sociale huurwoningen in Nederland voor 2025 gratis isoleert zonder dat de huur verhoogd wordt. Woningbouwcorporaties kunnen dit betalen als de verhuurdersheffing afgeschaft wordt.
  • fossiele subsidies afschaft. Industriële grootverbruikers van gas en andere fossiele energie (bijv. kassen en kunstmestfabrieken) verplicht tot energiebesparing en duurzame alternatieven voor fossiel gas. Schaf fossiele subsidies af.

Waarom is het belangrijk?

De huidige gascrisis had voorkomen kunnen worden als vorige kabinetten hadden geluisterd naar de wetenschap en 30 jaar geleden al waren begonnen met investeren in duurzame energie. De industrie heeft nauwelijks geïnvesteerd in zuiniger produceren en er zijn nog steeds miljoenen woningen onvoldoende geïsoleerd. Gevolg? Huishoudens en bedrijven zijn nog steeds sterk afhankelijk van gas voor verwarming en elektriciteit, waardoor hun uitstoot en gasrekening nu allebei veel te hoog zijn. Het tot dusverre gevoerde beleid heeft geleid tot zowel de woningcrisis, de huidige energiecrisis en de klimaatcrisis. De oplossing is dan ook een wezenlijke verandering van het gevoerde beleid op alle terreinen.

Huishoudens met lage inkomens in slecht geïsoleerde woningen moeten gecompenseerd worden voor een hoge gasrekening waar zij zelf nooit invloed op hebben gehad. Dat is klimaatrechtvaardigheid. We moeten kiezen voor oplossingen die de kosten en kwaliteit van wonen verbeteren en onze uitstoot verlagen, zoals het gratis isoleren van sociale huurwoningen, en tegelijkertijd industriële gasverbruikers verplichten om energie te besparen of over te stappen naar duurzame alternatieven voor fossiel gas. Valse oplossingen als nieuwe gasboringen en kernenergie leiden niet tot beter wonen en de rekening voor de bijkomende klimaatschade zal ons nog vele malen harder raken. Wij kiezen voor klimaatrechtvaardigheid, het kabinet moet nu aan de slag!

#GasDuurIsoleerSocialeHuur!

Joris Hanse