Wie zijn de pietofielen? Van seksueel gefrustreerde conservatieven tot diehards die terugverlangen naar de slavernij (tweets)

Een agressieve pietofiel die gisteren meedeed aan het stoppen van de bus met anti-racisten. Of dit exemplaar op Twitter actief is weten we niet. (Foto gemaakt door Joris van Gennip)
Een agressieve pietofiel die gisteren meedeed aan het stoppen van de bus met anti-racisten. Of dit exemplaar op Twitter actief is, weten we niet. (Foto gemaakt door Joris van Gennip)

Met name naar aanleiding van de gebeurtenissen met de racistische wegpiraten in Friesland hebben de racisten er nog een schepje bovenop gedaan en ontvingen we gisteren en vandaag opnieuw honderden en honderden haat-, scheld- en soms zelfs dreigtweets, die tezamen weer duizenden keren geretweet werden. Een waterval aan tweets die de psyche, de mentaliteit en het gedachtegoed van racistisch Nederland genadeloos blootlegt. Moesten onderzoekers dertig jaar geleden nog in obscure blaadjes op zoek naar openlijk extreem-rechtse uitingen, vandaag leveren de racisten ze zomaar gratis af in je Twitter-timeline. We pikten er wat tweets uit die representatief zijn voor de hele berg en voorzagen die van ons commentaar (dat er steeds boven staat). Dat leidde vanzelfsprekend tot nog meer haat-tweets, maar toch ook tot her en der de verwijdering van een tweet door iemand die schrok van zichzelf of zich plots realiseerde dat openlijk racisme strafrechtelijke consequenties kan hebben.

Eric Krebbers