Politie probeert activiste te intimideren na succesvol protest tegen “inboorlingen”-verkleedpartij

Twee vogels op Nieuw Guinea. Mooi om kids zo te schminken.
Twee vogels op Nieuw-Guinea. Mooi om kids zo te schminken.

Afgelopen dinsdag hoorde Doorbraak dat de Hoofddorpse gymnastiekvereniging SV Pax voor vandaag een demodag had georganiseerd met als thema “Nieuw-Guinea”. De jonge turners zouden in zwembroek moeten komen om daarna tot “inboorlingen” geschminkt te worden. We schreven een klachtbrief en vroegen anderen om dat ook te doen. Dat bleek vandaag succesvol te zijn geweest. Maar wel achtte de politie het nodig om aan de deur te komen bij activiste Joke Kaviaar die ook een briefje had gestuurd. Opnieuw een poging tot intimidatie van de anti-racisme beweging.

Ons uiterlijk en onze kleding zijn geen kostuum, zo brengen zwarte activisten volkomen terecht in tegen de blackface-traditie van Zwarte Piet. Het leek wel een provocatie, zo kort na Sinterklaas nog weer een racistische verkleedpartij, dit keer met het thema Nieuw-Guinea. Eeuwenlang hebben witte mensen zich in de koloniën alles toegeëigend wat ze te pakken konden krijgen, en daarbij letterlijk ontelbare mensen uitgeroeid. En dat roven gaat tot op de dag van vandaag door: ongevraagd zou de gymnastiekvereniging kleding en lichaamsversierselen overnemen van mensen uit een land waar Nederland nog tot 1962 de baas speelde. Nieuw-Guinea werd leeggeplunderd (dat gebeurt nog steeds) en dat werd goedgepraat door te zeggen dat de inwoners daar slechts “inboorlingen” waren die door ‘ons’ “beschaafd” moesten worden. Het is een trap na aan de overlevenden en nabestaanden van alle mensen die in de koloniën zijn vermoord en uitgebuit, als kids hier voor hun plezier in “inboorlingen”-kleding en -versierselen zouden gaan rondhuppelen, alsof er niets is voorgevallen.

Brief

Harry Westerink schreef afgelopen woensdag namens Doorbraak een brief aan de vereniging en vroeg anderen om dat eveneens te doen: “Met ontzetting heeft de organisatie Doorbraak ervan kennis genomen dat de kinderen die deelnemen aan de demodag van uw vereniging van aanstaande zaterdag 10 december, zich zouden moeten omkleden in een outfit van zogenaamde ‘inboorlingen’, in verband met het thema van die dag, namelijk ‘Nieuw-Guinea’. Zo zouden de kinderen aanstaande zaterdag moeten verschijnen in een zwembroek en strepen moeten laten aanbrengen op hun lichaam, om daarmee op ‘inboorlingen’ te lijken. Namens de anti-racistische organisatie Doorbraak maak ik hierbij bezwaar tegen deze handelwijze van uw vereniging. Het op deze manier tot karikatuur maken van niet-witte etnische groepen is een vorm van racisme. Racisme is geen mening, maar een misdaad. Het maakt daarbij niet uit wat de bedoelingen van uw vereniging zijn bij deze verkleedpartij. Objectief gezien is deze verkleedpartij krenkend en respectloos naar mensen met een niet-witte huidskleur. Kinderen aanzetten om zich te verkleden tot ‘inboorling’ is bovendien pedagogisch gezien volstrekt onverantwoord. Zo worden kinderen namelijk opgevoed met stigmatiserende beeldvorming over niet-witte mensen.”

Westerink ging ook in op Zwarte Piet: “Zoals u ongetwijfeld weet, neemt de kritiek op de figuur van Zwarte Piet nationaal en internationaal steeds meer toe. Ook Zwarte Piet is een racistische karikatuur. Het is bijzonder pijnlijk en kwetsend dat uw vereniging er net na het Sinterklaasfeest voor kiest om dit soort racistische karikaturen voort te zetten via het thema ‘inboorling uit Nieuw-Guinea’. Namens Doorbraak roep ik u met klem op om het thema ‘inboorling’ en dus de verkleedpartij op 10 december af te gelasten. Graag ontvang ik een reactie van u op mijn verzoek.” De vereniging nam niet de moeite om te reageren, ook niet op de vragen die hen via Twitter werden gesteld.

De brieven lijken echter wel geholpen te hebben, ook al heeft de vereniging niet de moeite genomen om erop te reageren. De kinderen werden namelijk vanochtend alleen als dieren geschminkt.

Repressie

Activiste en dichteres Joke Kaviaar schreef deze week eveneens een brief, die ze ook postte op Facebook, onder een Doorbraak-berichtje over de kwestie: “Ik vernam via Facebook dat uw vereniging aanstaande zaterdag een turn-event organiseert met ‘Nieuw-Guinea’ als thema en daarvoor kinderen vraagt om uitgedost als ‘inboorlingen’ te komen. Ik roep u nadrukkelijk op hiervan af te zien. ‘Inboorlingen’ is stigmatiserend voor mensen uit Nieuw-Guinea, en voor alle zwarte mensen en mensen van kleur in dit land. Horen zij er niet bij? Het is stereotype beeldvorming en daarom racistisch. Dit zijn voorstellingen uit het koloniale tijdperk. Beneden alle peil.” Een stevige brief, maar in verhouding met wat we dagelijks zien langskomen op sociale media de vriendelijkheid zelve. Toch kwam vandaag twee uur na aanvang van de demodag de politie bij haar aan de deur.

Kaviaar meldde vanochtend via Facebook: “Vanmorgen om half elf politie aan de deur gehad in verband met mijn mail aan de Hoofddorpse turnvereniging. Smeris van hier uit de Zaanstreek, wijkagent Ron Bergman die het woord voerde en nog eentje, stonden hier aan te bellen, op het raam te kloppen en op de deur te bonzen. Je reinste intimidatie. Ik ben uit mijn bed gerold en heb open gedaan. Ze wilden naar binnen. Dacht het niet. Ze begonnen over mijn mail aan de turnvereniging die onder de post van Doorbraak staat, dat ze die gezien hadden op Facebook. Ze wilden praten. Ik wilde dat natuurlijk niet, gaf dat aan en wilde de deur dicht doen. Bergman deed zijn voet tussen de deur en stapte daarmee deels binnen. Wat ik van plan was, kwamen ze vragen. En wat er in die mail stond. Ik kon niet anders dan enige uitleg geven, ondertussen roepend: “intimidatie” en “schandalig”. Aan het einde wilden ze mijn ID-bewijs nog zien. Ik zei dat ik in mijn eigen huis was en dat ik dat dus niet hoefde te laten zien. Maar ze gingen niet weg en bleven de vraag herhalen, waarop ik herhaalde dat ik dat niet hoefde, maar al die tijd kon ik de deur niet dichtdoen. Dus tenslotte heb ik toch maar mijn ID gepakt om ze weg te krijgen. Daarna heb ik de deur in hun gezicht dicht gedaan.”

De repressie tegen anti-racisme activisten neemt zienderogen toe. Denk alleen maar aan de recente bijna tweehonderd gewelddadige arrestaties in Rotterdam van anti-Zwarte Piet demonstranten. Of de telkens tientallen anti-racisten die opgepakt worden bij protesten tegen demonstraties van het extreem-rechtse Pegida (terwijl fascisten die deze maand meerdere anti-blackface protesten probeerden te verstoren nauwelijks een strobreed in de weg werd gelegd). Kaviaar zelf ligt al langer onder vuur, onder meer vanwege de publicatie van een anti-racistische tekst. Ze gaat een klacht indienen tegen het intimiderende huisbezoek.

Eric Krebbers