Politierepressie tegen anti-racisten na actie tegen racistische “feestwinkel” in Hoorn

Vanmorgen heeft “feestwinkel” Ooms aan de Lange Kerkstraat 19 in Hoorn een gorillapop die voor de deur van de winkel stond, ontdaan van een witte zweetband met nummer tien erop. Die witte zweetband was bedoeld als een verwijzing naar voetballer Memphis Depay. De “feestwinkel” besloot daartoe na een kritisch bericht van actiegroep We Promise. Irritant genoeg zette de politie een paar uur later We Promise onder druk om het bericht te verwijderen.

“Zwarte voetballers hebben regelmatig te maken met publiek dat apengeluiden maakt en racistische uitspraken doet en daarin ook refereert naar apen”, aldus We Promise. “Het associëren van zwarte mensen met apen is een tragische, dehumaniserende erfenis van eeuwenlange racistische denkbeelden en vooroordelen. Het vergelijken van hen met dieren, zoals apen, is een vorm van racisme die teruggaat naar de tijd waarin zwarte mensen werden gedegradeerd tot minder dan menselijk. Dit gedrag is racistisch, vernederend en schadelijk.”

In een door We Promise gemaakte video is te zien hoe de eigenaar van de “feestwinkel” weigert om verantwoordelijkheid te nemen voor het racisme. Zij wordt zeker niet voor het eerst aangesproken op racistische karikaturen. De afgelopen jaren hebben diverse mensen aangegeven dat er blackface-artikelen in de winkel liggen en dat al dat racisme uit de winkel moet worden verbannen. We Promise heeft daarnaast ook nog een paar keer naar de winkel gebeld en berichten gestuurd via sociale media. Pas na publieke druk en dreigend gezichtsverlies heeft de winkel de gorillapop aangepast.

Politierepressie

Vanmiddag kwamen twee agenten van de Hoornse politie aan de deur bij de oprichter van We Promise. Niet op verzoek van de “feestwinkel”, maar op eigen initiatief, zo blijkt uit de opgenomen gesprekken. Omdat de verwijzing naar Depay was verwijderd, klopte het Instagram-bericht van We Promise niet meer, stelde de politie. De politie verzocht We Promise om het bericht te verwijderen, omdat het anders smaad en laster zou kunnen opleveren. Woordvoerder Marisella de Cuba van We Promise: “Dat de politie onaangekondigd aan de deur komt, is echt ongehoord. Er is geen aangifte gedaan tegen We Promise. De politieagenten kwamen op eigen initiatief en probeerden ons onder druk te zetten om het bericht te verwijderen. Dat is machtsmisbruik. We zullen hier een klacht over indienen.”

Harry Westerink