Protest tegen Grijze Wolvencongres

Grijze Wolven-symboliek
Op 31 mei 2009 organiseerde de Turkse Federatie Nederland (TFN) in Utrecht een congres met als speciale gast Devlet Bahçeli, de leider van de Turkse extreem-rechtse partij MHP. Doorbraak vroeg het Utrechtse college van B&W in een brief om maatregelen tegen de omstreden bijeenkomst. Tientallen anderen volgden dat voorbeeld.

Het congres vond plaats in zalencentrum De Vechtsebanen. Naast Bahçeli stond ook een aantal vooraanstaande Grijze Wolven-musici op het programma, waaronder Mustafa Yildizdogan die onder meer een lofzang heeft geschreven op voormalig MHP-leider Alparslan Türkes. De organisatoren lieten weten te rekenen op de komst van 2.000 Grijze Wolven, uit binnen- en buitenland.

Protestbrief

In de protestbrief aan burgemeester Aleid Wolfsen, de wethouders en alle raadsleden van Utrecht meldde Doorbraak dat de TFN in het verleden door onder andere voormalig minister Hans Dijkstal al werd aangeduid als mantelorganisatie van de Turkse extreem-rechtse partij MHP. Aanhangers van die partij worden Grijze Wolven genoemd. De MHP is een partij met fascistische en antisemitische trekken en heeft openlijke verbindingen met het criminele milieu in Turkije en Europa. Grijze Wolven in Nederland zijn vanwege hun ultra-nationalistische opvattingen sterk gekant tegen de integratie van Turkse Nederlanders omdat ze dat zien als een onaanvaardbare aantasting van de Turkse identiteit. Bovendien gedragen ze zich vaak zeer intolerant tegen andersdenkenden en etnische en religieuze minderheidsgroepen afkomstig uit Turkije. Vooral Koerden krijgen het zwaar te verduren, omdat zij in de ogen van Grijze Wolven een ernstig gevaar zijn voor de eenheid van het Turkse volk. Bovendien ontkent de TFN ook nog eens de Armeense genocide.

Haat

Dit soort congressen wordt door de TFN en de Grijze Wolven gebruikt om de vermeende Turkse superioriteit te benadrukken, rassenhaat te propageren en haat tegen Koerden en Armeniërs te voeden. Discriminerende en ultra-nationalistische uitingen zijn er schering en inslag. Doorbraak vroeg de politici dan ook om maatregelen tegen het congres te nemen. “Het laten doorgaan van de bijeenkomst zou een klap in het gezicht zijn van mensenrechtenorganisaties, Koerden en Alevieten en zou de spanningen tussen etnische gemeenschappen in Nederland op scherp kunnen zetten.”

De protestbrieven van Doorbraak en tientallen anderen leidden tot de nodige media-aandacht. Namens het college reageerde burgemeester Wolfsen. Hij verschool zich daarbij achter “de vrijheid van meningsuiting” en weigerde in te grijpen. De burgemeester vergat daarbij echter dat “de vrijheid van meningsuiting” niet absoluut is en dat het uiten van discriminatoire opvattingen onwenselijk is. Het congres vond dus doorgang. Bahçeli hield een toespraak waarin hij “de eenheid onder de Turken” benadrukte. Hij zei verder dat de Turkse Nederlanders op de steun van de MHP en de Turkse regering kunnen blijven rekenen. Ook waren bij het congres MHP-parlementariërs uit Turkije aanwezig, alsmede de voorzitter van de Europese federatie van de Grijze Wolven, Cemal Çetin. Op het congres werd verder Güven Isçi opnieuw verkozen tot voorzitter van de TFN.  Er werd veelvuldig gezwaaid met vlaggen met Grijze Wolven erop. Veel bezoekers maakten ook met hun hand het Grijze Wolven-gebaar en de nationalistische retoriek was niet van de lucht. Zo werden slogans geroepen als “Martelaren sterven nooit. Ondeelbaar vaderland!”, in een verwijzing naar de strijd van Turkse nationalisten tegen Koerden die autonomie nastreven.

Doorbraak