Protesteer tegen het blackface-racisme van meubelbedrijf Seats and Sofas!

De  blackface-butler toch weer in het reclame-materiaal.
De blackface-butler toch weer in het reclame-materiaal.
Een jaar geleden werd Seats and Sofas via twitter, mail en telefoon door anti-racistische activisten onder druk gezet. Het meubelbedrijf maakte reclame door middel van butlerpoppen met een blackface-uiterlijk. Seats and Sofas zegde vrij snel toe dat die karikaturale beelden uit de winkels zouden worden verwijderd en dat de reclamefolders zouden worden aangepast. Maar nu blijkt dat het om een loze belofte ging, want het bedrijf maakt nog steeds gebruik van racistische blackface-figuren. Actiegroep Drie Dwaze Weken roept daarom op om Seats and Sofas opnieuw te bestoken met kritiek.

De actiegroep ageert al een tijd tegen het blackface-racisme waar supermarkten en andere winkelketens zich schuldig aan maken. Zo voerde Drie Dwaze Weken in november en december 2014 actie tegen de Bijenkorf. En met succes, want onlangs maakte de winkelketen bekend dat men Gouden Pieten gaat invoeren. Drie Dwaze Weken liet daarop weten dat die aanpassing nog niet voldoende is, omdat Zwarte Piet tijdens de intochten nog steeds welkom blijft in de Bijenkorf-filialen. Daarom kondigde Drie Dwaze Weken kondigde aan dat de acties doorgaan totdat de Bijenkorf racisme-vrij is.

De actiegroep somt op zijn Facebook-pagina een aantal middelen op die anti-racistische activisten kunnen inzetten tegen het gebruik van blackface-figuren door het meubelbedrijf. Wat kun je doen?

  • Lever via de Facebook-pagina van Seats and Sofas kritiek op het gebruik van blackface-figuren.
  • Zet het meubelbedrijf ook via twitter onder druk. Lever commentaar, stel vragen en tag @DrieDwazeWeken en @SeatsandSofasNL
  • Stuur kritische mails naar info@seatsandsofas.nl en stuur die mails ook naar driedwazeweken@gmail.com
  • Bel het bedrijf en neem het gesprek op.
  • Bezoek filialen van het bedrijf, maak foto’s van racistische karikaturen en verspreid die foto’s. Een overzicht van de filialen van Seats and Sofas vind je hier. Mail de foto’s ook naar Drie Dwaze Weken.

Klacht

Doorbraak heeft bij Seats and Sofas inmiddels een klacht ingediend. De tekst daarvan: “Hierbij dien ik namens de anti-racistische organisatie Doorbraak bij uw bedrijf Seats and Sofas een klacht in over het gebruik van racistische blackface-figuren in uw publiciteit, waaronder uw reclamefolders. U maakt gebruik van karikaturale reclamepoppen in de vorm van een soort blackface-butlers. Daarmee maakt u zich schuldig aan een karikatuur van zwarte mensen en reproduceert u de racistische stereotypering dat zwarte mensen in het maatschappelijk leven onderdanige knechten en bedienden zijn. Ook de Zwarte Piet-figuur heeft die verwerpelijke kenmerken. Een jaar geleden, in augustus 2014, heeft Seats and Sofas toegezegd om te stoppen met deze racistische beeldvorming. Die belofte bent u niet nagekomen, zo blijkt nu.

Doorbraak eist dat u per direct alsnog stopt met het verspreiden van karikaturen van zwarte mensen, niet alleen online, maar ook op papier, in de media en in al uw filialen. Graag ontvang ik een reactie op deze eis. Ik verzoek u om deze klacht van Doorbraak in behandeling te nemen en mij op de hoogte te houden van de voortgang van de klachtprocedure. Eerder besteedde Doorbraak op de eigen site al eens aandacht aan deze zaak. Zie hier.”

Harry Westerink