Vol goede moed haalt Dominique de Vries afgelopen juni negen statushouders binnen. De Syrische mannen hebben allen een achtergrond in de bouw. Het lijkt daarom een perfecte match met zijn bouwbedrijf DSPPM, dat in Capelle aan den IJssel gevestigd is. Niets blijkt minder waar. “Ze zijn een week gebleven. Ze vonden het niet leuk. Wilden geen veertig uur per week werken. Daar kan ik niks mee. Daarna heb ik ze nooit meer gezien”, vertelt De Vries. De mannen starten afgelopen juni in de Heilige Familiekerk in Rotterdam. In de pastorie van de kerk aan de Bergsingel in Rotterdam-Noord worden woningen gebouwd voor elf jongens tussen de 16 en 23 jaar die een verstandelijke beperking of vorm van autisme hebben. Te midden van de bouwval horen de statushouders afgelopen juni lovende woorden van burgemeester Peter Oskam over het project. Het project komt uit de koker van Welzijn Capelle. Het is bedoeld om statushouders zo snel mogelijk te laten meedraaien in de maatschappij. Ze worden twee jaar ingezet in een bedrijf. Ze leren Nederlands, de manier van werken en halen diploma’s. Na die twee jaar maken ze kans op een echte baan. Tijdens die twee jaar ontvangen ze nog een uitkering.

Salwa van der Gaag in Syriërs krijgen werkplek maar komen na week niet meer opdagen (AD)


 1. corrie # 1 
  3 maanden geleden

  Als ze niet waren opgestapt had je aan hun verstandelijke vermogens mogen twijfelen! 40 uur werken in de bouw (hun beroepsmatige achtergrond) en dat twee jaar achtereen ZONDER salaris!! Dat is gewoon een loodzware baan waarvoor NL bouwvakkers een aardig salaris voor opstrijken! Het zou bij wet verboden horen te zijn! Welke gek verzint zoiets?

 2. Condor # 2 
  3 maanden geleden

  Gratis werken is een trend geworden in Nederland.
  Er zit een hele rare gedachtenkronkel zowel in de politiek als bestuur in dit land dat als je werkloos of een vluchteling bent regulier werk zonder CAO en met behoud van uitkering moet gaan doen.

  Let wel dus gewoon reguliere banen zijn dit waar elders in dit land normale lonen voor worden betaald. Dan heb ik het over bouwvakkers, magazijnmedewerkers, zorghulpen etc etc.

  Al tientallen jaren lang is gebleken dat met deze voor bedrijven en instanties vrijblijvende projecten vrijwil niemand van de slachtoffers een reguliere baan aan overhoudt. Het is een bewuste draaideurconstructie. De bedrijven en instanties zullen wel gek zijn om iemand aan te nemen tegen een normaal loon, als je deze mensen ook constant bijna gratis voor je kan laten werken.

  Hoe wil je met deze krankzinnige projecten en constructies de werkloosheid en de financiele zelfredzaamheid gaan bevorderen??

  In het buitenland noemen ze deze constructies broodroof en werkverdringing. Plus er is sprake van hevige concurrentievervalsing. Immers hoe moet een bedrijf die gewoon loon en premies moeten betalen, concurreren met een concurrent als die niet of nauwelijks loon en premies moet afdragen?

  Het lijkt me verstandig dat de politiek en bestuur in dit land het boekje Economie voor Dummies moeten gaan lezen.

  Condor

 3. Vilseledd # 3 
  3 maanden geleden

  “We wilden deze mensen helpen en zouden ze een contract hebben aangeboden.”

  Zou hij het zelf echt geloven of weten, dat hij keihard zit te liegen en graag gratis arbeiders wilde.

 4. Condor # 4 
  3 maanden geleden

  Er is een levensgevaarlijke landelijke trend gaande om dwangarbeid in te voeren onder vluchtelingen. Ze worden gezien als zeer goedkope arbeidskrachten die de taal niet beheersen en geen flauw benul hebben wat hun rechten zijn.

  Let wel dwangarbeid onder vluchtelingen is al massaal in dit land ingevoerd. Het wordt verkocht als werkleerstages net als bij autochtone werklozen.
  Laat je niet misleiden door het VOC verkooppraatje.

  Wat dit artikel omschrijft is een topje van de ijsberg.

  Condor

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*