Schoonmaakstaking: maak foto’s van de rommel en stuur ze naar Doorbraak

Troep tijdens de vorige staking op Schiphol
Morgen, op dinsdag 2 maart, zijn de schoonmakers bij de NS en elders alweer een week in staking. De actie begon met een strijdbare bijeenkomst in Utrecht. Inmiddels zijn de gevolgen goed te merken in treinen en op stations. Zo ziet een wereld zonder schoonmakers er dus uit. Om dat voor iedereen duidelijk te maken roept Doorbraak op om foto’s te maken van de groeiende hoop rommel en die te mailen naar doorbraak@doorbraak.eu. We zullen ze dan op onze site publiceren.

Wat is er allemaal gebeurd rond de staking de afgelopen dagen? In de eerste plaats valt het gestaag groeiende aantal stakers op. Gestaakt wordt inmiddels ook in Zwolle, Groningen, Eindhoven, Heerlen en Maastricht, bij Arriva en de NS. Van de ongeveer 300 schoonmakers van treinen is al bijna 80 procent in staking, zo blijkt uit informatie van FNV Bondgenoten. Ook een aantal stations wordt niet langer schoongemaakt, net als de kantoren van Reed Elsevier en het UWV in Amsterdam. Anderhalve week geleden zogen in Den Bosch tientallen schoonmakers met handstofzuigers de pakken van hun bazen schoon die op een congres van schoonmaakbedrijven bij elkaar waren: de Actie Kruimeldief.

Sommige bazen trachtten de gevolgen van de staking te verzachten via de inzet van stakingbrekers. Zo lag Amsterdam Centraal Station donderdagavond nog vol troep, maar was het station vrijdagochtend plots weer schoon. Volgens FNV Bondgenoten heeft CSU niet-stakende werknemers ingezet, wat het bedrijf staalhard ontkent. Als CSU niet stopt met stakingbreken, dan stapt de FNV naar de rechter. Stakingbreken is namelijk wettelijk verboden. De NS bekeek of ze eigen mensen, zoals conducteurs, kon gaan inzetten voor het schoonmaken van treinen en perrons. “We zien nu vuil op de stations, dat is niet acceptabel. In de treinen stapelen de gratis krantjes zich op. Dat je enig ongemak hebt, daar kan je niet omheen. Maar het kan niet zo zijn dat we treinen uit de dienstregeling moeten halen omdat ze te vies zijn”, aldus een woordvoerster. De druk loopt flink op. Overigens zag de NS van de plannen af, nadat de FNV dreigde met juridische stappen.

De bonden eisen onder meer een loonsverhoging van drie procent, een reiskostenvergoeding, betere werkomstandigheden en betere opleidingen. De NS heeft inmiddels beloofd de eis van een betere schaftkeet voor schoonmakers in Amsterdam in te willigen. Aan alle andere eisen is niet voldaan, en daarom gaan vanaf 9 maart de schoonmakers op Schiphol eveneens in staking.

Zie actuele informatie de Schoon Genoeg-website. Daar is onder meer te lezen dat de schoonmaakbedrijven bij aanvang van de staking op Schiphol de marechaussee inzetten om de stakers te intimideren. En dat de Nederlandse schoonmaakbazen tot de best betaalde behoren in Europa.

Stuur je rommelfoto’s naar doorbraak@doorbraak.eu

Eric Krebbers