Schoonmakers bij ministeries in staking

Schoonmaker versus Bruin I-minister Henk Kamp
Sinds vanochtend 11 uur zijn 55 schoonmakers bij de ministeries van Sociale Zaken en Buitenlandse Zaken in staking gegaan, uit protest tegen bezuinigingen waardoor tientallen arbeiders hun baan kwijtraken. Ze zijn boos omdat de ministers Henk Kamp en Uri Rosenthal er “een puinhoop” van maken.

Opnieuw bezuinigen de ministeries op het schoonmaakwerk, wat eerder al tot felle en strijdbare acties en stakingen van de schoonmakers leidde. Daar droeg Doorbraak zijdelings ook een heel klein steentje aan bij. Deze keer willen de ministeries maar liefst een kwart op de schoonmaakkosten besparen, terwijl de werkdruk voor de schoonmakers al heel lang onaanvaardbaar hoog is. Hoe minder schoonmakers overblijven om dezelfde hoeveelheid zwaar werk te doen, hoe harder ze moeten ploeteren om de gebouwen van de ministeries schoon te houden.

Maandenlang hebben de schoonmakers geprobeerd om de ministeries op andere gedachten te brengen. Kamp beloofde beterschap, maar zijn daden bleven uit. Dit voorjaar tekende hij weliswaar een convenant tegen de aanhoudende prijzenoorlog in de schoonmaaksector. Maar zijn ministerie heeft al drie keer op rij een goedkoper schoonmaakcontract afgedwongen, waar de schoonmakers de dupe van worden. Kamp heeft dus “boter op zijn hoofd”, stellen de vakbonden. “Wij werken hard. Al jarenlang zonder te zeuren. Maar dit is niet mogelijk. We zijn geen robots. De ministers Kamp en Rosenthal maken er een puinhoop van. Misschien dat ze wel gaan luisteren als ze hun eigen troep gaan ruiken”, zegt schoonmaakster Reshma Jagan.

De schoonmakers hebben al tientallen keren overlegd met de ministeries. Ze hebben meerdere petities en honderden steunverklaringen van ambtenaren overhandigd. Al in maart ontving Kamp een pakje boter en het bijbehorende Boter-manifest. “Sommige mensen dromen van een heuse berg in Nederland. Die is er al lang. Bovenop het hoofd van minister Kamp. En nog van boter ook”, aldus FNV-bestuurder Ron Meyer.

Harry Westerink