Soedanese vluchtelingen protesteren bij asielzoekerscentra tegen IND en tegen de oorlog in Soedan (beeldverslag)

Op initiatief van de Sudanese Refugees Organization (SRO) hielden Soedanese vluchtelingen afgelopen dinsdag en donderdag een protestactie bij de ingang van de asielzoekerscentra waar ze verblijven. De actie richtte zich tegen het beleid van de IND en tegen de sinds 15 april uitgebroken oorlog in Soedan.

“We don’t have any land now. We are homeless. And we deserve residence”, zo omschrijft een lid van de SRO de benarde situatie van Soedanese vluchtelingen die in vluchtelingenkampen al zo lang wachten op een beslissing van de IND op hun asielaanvraag. Ze leven in onveiligheid en bestaansonzekerheid, en hebben een verblijfsvergunning nodig om in Nederland een nieuw leven te kunnen gaan opbouwen.

Aan de actie namen Soedanezen deel uit azc’s in onder meer Tholen, Heerlen, Grave, Amersfoort, Harderwijk, Wassenaar en Rijswijk. De vluchtelingen droegen teksten, spandoeken en actieborden met zich mee om uiting te geven aan hun protest. Van hun actie lieten ze foto’s en filmpjes maken die ze opstuurden naar de SRO. Met dat beeldmateriaal, waarvan een deel hieronder valt te zien, wordt duidelijk hoe zwaar de situatie van Soedanese vluchtelingen is en wat hun wensen en eisen zijn. Wie solidair wil zijn met de Soedanese vluchtelingen, kan nog steeds deze petitie ondertekenen.

Harry Westerink