SPOED: help de uitzetting van Ezzedine naar Soedan voorkomen

Ezzedine Rahmatallah Mehimmid
Ezzedine Rahmatallah Mehimmid.

Morgen wil de Nederlandse staat de Soedanese vluchteling, en lid van We Are Here, Ezzedine Rahmatallah Mehimmid deporteren. Dat mag niet gebeuren. Help mee dit nieuws te verspreiden via sociale media. Hieronder volgt de verklaring die vrienden en sympathisanten van Ezzedine vandaag uitbrachten.

Op zaterdag 5 januari om 12:00 uur wil de Nederlandse regering de 25-jarige Soedanese vluchteling Ezzedine Rahmatallah Mehimmid deporteren. Het leven van Ezzedine, afkomstig uit Darfur, komt hiermee ernstig in gevaar. Zonder twijfel zal hij na aankomst in Khartoum gevangen worden genomen en gemarteld. Het is algemeen bekend dat de geheime dienst en luchthavenpolitie van het vliegveld in Khartoum Soedanezen die asiel hebben gezocht in een ander land als landverraders zien. De mensen die met een nood-reisdocument Soedan inreizen en die lange tijd niet in het land zijn geweest, worden bij voorbaat als verdacht gezien. Het is tevens bekend dat deze Soedanezen vaak gevangen worden genomen, gemarteld en soms vermoord. Vluchtelingen die uit Nederland komen, lopen extra risico omdat het Internationaal Strafhof gevestigd is in Den Haag, waar de Soedanese president Omar al-Bashir aangeklaagd wordt voor genocide in de regio Darfur.

Op dit moment zijn er grote burgerprotesten gaande in Soedan tegen de president, die al aan de macht is sinds 1989. Deze president is er alles aan gelegen staatshoofd te blijven van Soedan en zo uit de handen te blijven van het Internationaal Strafhof. Er zijn in de afgelopen 2 weken al zeker 37 doden gevallen en honderden mensen gearresteerd. Het is onbegrijpelijk dat Nederland mensen die hier bescherming zoeken, overdraagt aan een gewelddadig regime als dat van Omar al-Bashir.

In een persverklaring stond nog deze aanvullende informatie: “Ezzedine komt uit het oorlogsgebied Darfur, werd door zijn ouders in de hoofdstad bij een oom ondergebracht. Maar toen die overleed, zou hij op de terugweg naar zijn familie in Darfur in handen gevallen zijn van de geheime dienst die hem wekenlang zeer ernstig mishandeld zouden hebben. Het geweld liet veel sporen na op zijn lichaam. De IND heeft ondanks zijn uitvoerige verklaring over het geweld, verzuimd ernaar te vragen, en nu blijkt dat deze littekens mogelijk belangrijk zijn, weigert IND te wachten op het al lopende onderzoek hiernaar.”

Ezzedine Rahmatallah Mehimmid is al eerder gemarteld geweest. Als de geplande uitzetting doorgaat, zal Nederland medeplichtig raken aan een nieuwe ronde lijfstraffen. Nederland probeert sinds een half jaar steeds vaker mensen naar Soedan uit te zetten, ze werken hierbij samen met een regime dat excessief geweld jegens burgers niet schuwt. De ambassade van Soedan in Den Haag, die de benodigde reisdocumenten verstrekt, bestaat uit functionarissen van de geheime dienst van Omar al-Bashir.

Wij roepen op om de uitzetting te stoppen en de advocaten en deskundigen, waaronder van Amnesty International, verder te kunnen laten gaan in hun werk met betrekking tot deze zaak. Er wordt nog gewerkt aan het verzamelen van nieuwe bewijzen om het vluchtverhaal van deze man verder te ondersteunen, het feit dat hij afkomstig is uit Darfur wordt niet in twijfel getrokken. Amnesty International doet tevens onderzoek naar de martelpraktijken die plaatsvinden in Soedan ten aanzien van mensen die uitgezet worden vanuit Nederland.

Het is aan ons om te zeggen: tot hier en niet verder!

Dit is wat je kunt doen: we roepen mensen op te mailen, te bellen, een Facebook-bericht achter te laten en te twitteren, om deze vliegmaatschappijen te laten weten dat zij dit kunnen stoppen. Bel – Mail – Twitter – Fb – Doe mee ! Benader KLM en Kenya Airways.

De vluchtgegevens van de aanstaande uitzetting zijn :

Vlucht KL565 door KLM van Schiphol naar Nairobi, deze vlucht vertrekt op zaterdag 5 januari om 12:00 uur.
Vlucht KL4202 door Kenya Airways van Nairobi naar Khartoum, deze vlucht vertrekt op 5 januari om 23:20 uur (21:20 uur Nederlandse tijd).

We hebben jouw steun nodig om deze misdadige deportatie te voorkomen!
Laat de vliegmaatschappijen weten dat het onverantwoord is om mensen met geweld uit te zetten naar een plek waar ze niet veilig zijn.

Twitter: #StopDeportations #Sudan @KLM @KenyaAirways

Mail: mediarelations@klm.com en customer.relations@kenya-airways.com

Bel:
KLM: 020-545 97 80 en 020-474 77 47
Kenya Airways: 020-474 77 47 en +254 20 642 2000 en +254 (0) 20 3274747

Facebook:
KLM: facebook.com/KLM
Kenya Airways: facebook.com/PrideofAfrica