Stakende schoonmakers maken reusachtig poetsdoek

De actievoerders maken een enorme poetslap
Op zaterdag 30 januari 2010 staakten schoonmakers in de Randstad voor betere lonen, een reiskostenvergoeding en het recht om Nederlands te mogen leren in werktijd. De schoonmakers trokken door het Amsterdamse Centraal Station naar De Dam. Daar begonnen ze met het maken van het grootste poetsdoek ter wereld: honderden aan elkaar genaaide poetsdoekjes met steunbetuigingen en handtekeningen erop.

Het poetsdoek heeft een grote symbolische waarde. "We hebben hem nodig om de gierigheid van opdrachtgevers en het onrechtvaardige beleid van de regering weg te poetsen", aldus Judy Lock, schoonmaakster op Schiphol. "We worden eerst uitgeperst door gierige opdrachtgevers en dan nog eens door onze slaafse werkgevers die onmogelijke beloften doen. We hebben schoon genoeg van de extreme werkdruk, respectloze behandeling en te lage beloning die van dat hele systeem het gevolg zijn."

Doorbraak mobiliseert mee voor de acties van de schoonmakers en was zelf met 5 mensen aanwezig. De werkgevers in de schoonmaak lieten maandag 25 januari het ultimatum verlopen dat de bond hen had gesteld na 5 vruchteloze onderhandelingsronden voor een nieuwe cao. In hun actiepamflet schreven de schoonmakers: “Onze werkgevers, de schoonmaakbedrijven, zeggen dat het crisis is. Hun opdrachtgevers, van ABN/AMRO tot Nedtrain, zeggen dat het crisis is. Wij hebben geen bonussen ontvangen in 2009, u wel? Voor ons is het schoon genoeg! Wij willen een leefbaar loon, respect en waardering voor ons werk. Wij willen de kans om te integreren en dus Nederlands leren in werktijd. Een reiskostenvergoeding en een fatsoenlijke behandeling van zieke collega's.”

Houd de Doorbraaksite in de gaten voor aankondigingen voor komende acties van de schoonmakers (of abonneer je op onze mail-lijst). Hieronder een kort fotoverslag.

Willem Slaapmaat

Schoonmakers in staking
Poetslappen aan elkaar naaien
Toespraak
Zingen en swingen
Het begin is er