Steun de schoonmakers-actie op zaterdag 30 januari op Amsterdam CS

FNV-affiche
Vecht mee voor een bodem in de onderkant van de arbeidsmarkt!

Het gevecht voor een betere schoonmaak-CAO is weer volop aan het ontbranden. Want de schoonmakers hebben “Schoon Genoeg!” van de schoonmaakbazen die nog steeds stevig winst maken, maar niks willen geven aan de mensen die al het werk voor hen verrichten. Als het aan de bazen ligt, krijgen de schoonmakers in de CAO:

  • geen loonsverhoging
  • geen reiskostenvergoeding
  • geen vast contract na vakopleiding
  • geen Nederlandse taallessen onder werktijd

Maar dat zijn nu net de punten die belangrijk zijn voor de schoonmakers. De bazen zijn dus even vergeten wie hun grote villa’s en auto’s mogelijk maken. Het is tijd om hen wakker te maken door de druk op te gaan voeren. Wie niet horen wil, moet maar voelen!

Organiseren

De eerste stappen zijn al gezet. De schoonmakers, verenigd in hun vakbond FNV Bondgenoten, vormen de basis voor een nieuwe overwinning. Na de glorieuze overwinning op Schiphol begin 2009 is er de afgelopen maanden hard gewerkt aan het uitbouwen van sterke groepen schoonmakers op de werkvloer in Rotterdam, Amsterdam en op de treinen.

Escalatie

De acties zijn in december begonnen en lopen op in aantal, grootte en kracht. In februari zullen de acties aanzwellen tot de schoonmaakbazen op de heel redelijke eisen in zullen gaan. Daarbij is het belangrijk om de kracht van de schoonmakers te doen groeien door steun vanuit de maatschappij voor de schoonmakers te organiseren. Hoe meer organisaties publiekelijk de eisen van de vakbond steunen en zo de schoonmakers een steun in de rug geven, hoe eerder de bazen overstag moeten gaan.

Solidariteit

Het steunen van de schoonmakers is geen kwestie van liefdadigheid. Dat een goede CAO voor de duizenden schoonmakers van belang is, spreekt voor zich. Maar ook voor alle andere mensen die afhankelijk zijn voor hun inkomen van loon of een uitkering is deze strijd belangrijk. De schoonmaaksector is namelijk een van laagstbetaalde sectoren van de economie in Nederland. Als er geen goede bodem aan de onderkant van de arbeidsmarkt is, zakken alle lonen naar beneden en dat raakt iedereen. Solidariteit met de schoonmakers is dus ook in het eigenbelang van de miljoenen mensen die niet kunnen teren op een grote zak met geld.

Conclusie

Kom naar de eerstvolgende actie waar we een begin kunnen maken aan steun van allerlei individuen en maatschappelijke organisaties voor de strijd van de schoonmakers! Kom dus naar de publieksactie

op zaterdag 30 januari 2010
om 15:15 uur
op Amsterdam Centraal Station
(volg het geluid van de brassband!)

Wil je ook mee komen met Doorbraak, laat dat even weten via de mail. Misschien kunnen we wel samen reizen.

Voor meer informatie zie de Schoon Genoeg!-campagnesite.