Steun Operation Solidarity, een Oekraïens initiatief van onderop

Op 24 februari is de dreigende nachtmerrie van een Russische invasie in Oekraïne werkelijkheid geworden. Na jaren van oorlog in de Donbass-regio, waar het Russische leger heimelijk bij betrokken was, heeft het kleptokratische dictatoriale regime van de Russische Federatie openlijk Oekraïne van alle kanten aangevallen. Deze misdaad valt in het verlengde van de imperialistische agressie die de Russische federatie al jaren uitoefent over wat zij als haar invloedssfeer beschouwt. Zo is onder andere het afgelopen decennium in Syrië de terreur van het Assad-regime in stand gehouden met Russische bombardementen.

Doorbraak is een organisatie met leden die weten wat het betekent als je zelf hebt moeten vluchten voor oorlog of voor de onderdrukking door dictatoriale regimes. Het verlaten van huis en haard, bommen die vallen op de steden die je als thuis beschouwt en de altijd dreigende schaduw van opsluiting in de kerkers van de staat zijn voor ons geen abstractie, maar een doorleefde realiteit.

Wij verklaren ons solidair met een ieder die te lijden heeft onder de Russische imperialistische agressie in Oekraïne. Naast de vernietiging, het lijden en de dood die de aanvallen van het Russische leger met zich meebrengen, realiseren we ons ook dat een bezetting en/of het installeren van een Russisch marionettenregime in Kyiv een vergaande repressie met zich mee zal brengen die nu al de dagelijkse realiteit vormt van zovelen die strijden voor een vrije en rechtvaardige samenleving in onder andere de Russische Federatie en Belarus. Wij verklaren ons dan ook solidair met degenen die nu in Oekraïne strijden voor de vrijheid om het individuele en collectieve leven zelf te bepalen en in te richten. Daarnaast spreken we onze waardering en steun uit voor de vele moedige mensen die in de Russische Federatie zelf de straat op zijn gegaan om zich uit te spreken tegen deze oorlog.

Vertaling in het Engels. Translation into English.

Als radicaal-linkse basisdemocratische organisatie kiezen wij er voor om de stemmen te versterken van kameraden in Oekraïne die ons politiek het meest dichtbij staan. Wij roepen onze kameraden hier in Nederland op om het initiatief “Operation Solidarity” te steunen. Dat is een van onderop-collectief van activisten in Oekraïne dat humanitaire hulp en steun aan kameraden in de territoriale verdediging organiseert.

In hun eigen woorden: “Wij zijn ondersteuners van een horizontale samenleving, solidariteit en samenwerking uit verschillende steden in Oekraïne. Vandaag [24 februari, red.] hebben we ons verenigd in het vrijwilligersproject ‘Operatie Solidariteit’ om samen de gezonde delen van de samenleving te helpen bij het tegengaan van imperialistische agressie in ons land. Wij zijn van plan om humanitaire hulp te verzamelen, fondswervingen op te zetten om strijders van de territoriale verdediging te ondersteunen, evenals alle initiatieven van onderop die mensen verenigen in het confronteren van een gezamenlijke dreiging. We zijn ook van plan om vluchtelingen te steunen, sociale bijeenkomsten te organiseren en de praktijk van gelijke besluitvorming en directe democratie te verspreiden.”

Het initiatief roept op om informatie (en oproepen zoals deze) te verspreiden onder je eigen netwerk, acties te organiseren tegen de Russische imperialistische agressie en te doneren. Je kunt ook contact met ze opnemen als je ze op andere manieren wil ondersteunen, zie hier de verschillende contactmogelijkheden.

Naast financiële steun en solidariteitsprotesten is het belangrijk om te beseffen dat Nederland, zoals veel landen in de EU, afnemer is van Russische fossiele brandstoffen en minerale stoffen bij onder andere Russische staatsbedrijven. Naast de bijdrage die dat levert aan het accelereren van de verwoestende klimaatsverandering en het vernietigen van de lokale ecologie op de plekken waar extractie plaatsvindt, bekostigt het ook het militaire apparaat van de Russische federatie dat al aan zoveel mensen het leven heeft gekost en nu zovele levens direct bedreigt. We roepen activisten in Nederland dan ook op om de druk op deze vernietigende industrie op te voeren.

Ilija Andrić

Noot: er is een tijd en plaats voor rechtvaardige kritiek op de onderdrukking en imperialistische agressie begaan door de Nederlandse overheid en de verbanden waarvan zij deel uitmaakt, zoals de EU en de NAVO. Wij walgen van de hypocrisie van onze machthebbers die met bloed aan hun handen andere imperialisten veroordelen. Tegelijkertijd beseffen we dat whataboutism een beproefd propagandamiddel is dat de aandacht afleidt van wat nu het belangrijkste is: en dat is solidariteit met de getroffen bevolking in Oekraïne en met degenen die strijden tegen deze imperialistische agressie.


Voor een donatie kunnen de volgende gegevens worden gebruikt:

Bankoverboeking

Anarchist Black Cross (ABC) in Duitsland heeft een bankrekening beschikbaar gesteld. Zij zorgen dat het overgemaakte geld terecht komt bij Operation Solidarity.

Je kan zonder bijkomende kosten vanaf een Nederlandse of EU/SEPA (Euro) bankrekening geld overmaken naar de volgende rekening:

IBAN: DE57 4306 0967 1216 4248 00
Ontvanger: UGMR
BIC/SWIFT: GENODEM1GLS
Omschrijving(!): Ukraïne
Zorg er voor dat je de juiste omschrijving mee geeft bij het overmaken, zo weten ze dat dit bedrag een donatie is voor Operation Solidarity.

Paypal

Er kan gedoneerd worden via PayPal

Cryptomunten (Bitcoin, Ethereum, Binance)

Cryptomunten zijn een andere manier om onze kameraden te steunen in Oekraïne. Deze optie is vooral geschikt voor degenen die al bekend zijn met cryptomunten. Heb je hier geen ervaring mee? Dan raden we je aan om de bovenstaande mogelijkheden te gebruiken. Donaties welke worden gedaan met behulp van BTC, ETH en BNB bereiken onze kameraden in Oekraïne onmiddellijk en zonder oponthoud.

Bitcoin [BTC]

Wallet: 16ua3DjuQSoGHBy8BsVCKsPEnu62RBzuhK

Ethereum [ETH]

Wallet: 0x2c585f9aD8CB4BeEc4Eec685B71dC11893cec524

Binance Coin [BNB]

Wallet: 0x2c585f9aD8CB4BeEc4Eec685B71dC11893cec524

Andere cryptomunten betaalmogelijkheden kun je hier vinden.

De laatste update was op 13-03-2022, de meest recente donatiegegevens kan je hier vinden.