Stoottroepen Wilders naar Amsterdam

EDL-tuig tijdens een protest in Manchester
Op 30 oktober wil de extreem-rechtse organisatie English Defence League (EDL) zich manifesteren op het Amsterdamse Museumplein. Er worden een paar honderd aanhangers verwacht. Met de manifestatie wil de EDL Geert Wilders van de PVV een hart onder de riem steken. Inmiddels zijn er maar liefst twee tegendemonstraties aangekondigd.

De EDL is een Britse extreem-rechtse organisatie die zich keert tegen migranten en moslims. Demonstraties van de EDL trekken in Engeland honderden tot duizenden aanhangers, waaronder notoire voetbalhooligans en racisten. Daaronder bevinden zich ook leden van de fascistische British National Party (BNP). Met regelmaat lopen EDL-demonstraties uit op rellen met de politie. Ook gaan EDL-ers op de vuist met willekeurige migranten en richten ze vernielingen aan bij Brits-Aziatische winkels.

De EDL onderhoudt nauwe banden met de Amerikaanse Tea Party-beweging. Dat is een invloedrijke ultra-conservatieve en racistische organisatie die opereert op de rechterflank van de Republikeinse partij. Zo hebben kaderleden van de EDL onlangs een bezoek gebracht aan Pamela Geller, de voorvrouw van de protesten tegen de bouw van een islamitisch centrum nabij Ground Zero in New York. Geller schrijft op haar eigen weblog dat ze “de doelstellingen van de EDL onderschrijft” en dat ze de organisatie “aanmoedigt”. Geller onderhoudt tegelijk ook zeer warme contacten met Wilders. Ze hebben elkaar meerdere keren ontmoet. En zo breidt de internationale van de haat zich stapsgewijs uit.

Ondertussen heeft Wilders zich uitgesproken tegen de demonstratie van de EDL. Althans, hij ziet liever dat de actie wordt afgeblazen “als er ook maar enige kans is op geweld”. Inhoudelijk neemt hij echter geen enkele afstand van de racistische organisatie. Dat is ook niet verwonderlijk, daar beiden hetzelfde gedachtegoed onderschrijven. Het was wachten op het moment dat Wilders’ hetze tegen moslims en migranten zou leiden tot de komst van knokploegen die het heft in eigen handen nemen. Nu zijn het nog Engelse geestverwanten die Amsterdam onveilig komen maken. Maar wellicht zullen ook binnenkort Nederlandse geestverwanten de daad bij het woord voegen en de straat op gaan. In ieder geval leidt de komst van de EDL al tot de oprichting van de Dutch Defence League (DDL), die ook aanwezig zal zijn op het Museumplein.

Het wordt hoog tijd dat er tegengas geboden gaat worden tegen deze ontwikkelingen. Zoals eerder aangekondigd zal het Platform tegen Vreemdelingenhaat, waar Doorbraak en andere anti-racistische en maatschappelijke organisaties aan deelnemen, op 30 oktober om 14:00 uur bij de Dokwerker een tegenmanifestatie houden. En de Anti-Fascistische Aktie (AFA) roept iedereen op om zich vanaf 12:30 uur te verzamelen bij het Marie Heinekenplein, op een steenworp afstand van de EDL-manifestatie. Van daaruit wil men het de racisten dan zo moeilijk mogelijk maken.

Gerrit de Wit