Burgemeester Den Haag dwarsboomt protest tegen Bruin 1

Het logo van Rekening Retour
Op het laatste moment heeft de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen de manifestatie op 23 oktober van het samenwerkingsverband Rekening Retour, waar ook Doorbraak aan deelneemt, verplaatst naar het afgelegen Malieveld. Al op 9 augustus had Rekening Retour de gemeente Den Haag gemeld dat die manifestatie op het Plein zou plaatsvinden, vlakbij de Tweede Kamer. Zo werkt de VVD-burgemeester de beginnende protestbeweging tegen het kabinet Bruin 1 flink tegen, tot grote woede van Rekening Retour.

Tijdens de manifestatie willen de deelnemers symbolisch de rekening van de economische crisis retour sturen. Op 14 oktober, de dag van de beëdiging van het PVV-VVD-CDA kabinet, deelde Van Aartsen de organisatoren van de manifestatie mee dat de manifestatie op het Plein geen doorgang kon vinden. Aanleiding was dat er zeven zeecontainers voor een expositie over mensenhandel geplaatst zouden worden die tot de zondag na de manifestatie zouden blijven staan.

Als dit al lang was gepland, dan had de gemeente dit kenbaar moeten maken toen de manifestatie werd aangemeld. Als het niet was gepland, dan had de manifestatie voorrang moeten krijgen. Hoe dan ook, het heeft er veel van weg dat de VVD-burgemeester het protest tegen partijgenoot en premier Mark Rutte moedwillig dwarsboomt.

Ondanks deze opstelling toonden de organisatoren van het protest zich flexibel door een alternatieve locatie naast de Vijverhof bij het Binnenhof voor te stellen. In 2006 demonstreerden daar nog vijfduizend mensen tegen het toenmalige kabinet Balkenende. Maar ook die locatie werd van de hand gewezen, met als argument dat de duizend aangemelde actievoerders daar niet zouden passen. De gemeente heeft nu het Koekamp bij het Malieveld, ver uit het zicht van het Binnenhof, aangewezen als locatie voor het protest.

De organisatoren vinden dat het hun democratisch recht is om voor het parlement te kunnen demonstreren. Dat dit recht nu wordt ingeperkt, is geen uitzondering op de regel, maar maakt deel uit van een zorgelijke trend. Drie weken geleden werd een activist van Rekening Retour in Rotterdam gearresteerd wegens het uitdelen van folders. De vrijheid van meningsuiting zou niet opgaan voor het op papier oproepen voor demonstraties, aldus het belachelijke standpunt van de dienstdoende agent.

“Er is sprake van een hellend vlak waarbij onze grondrechten worden uitgehold”, aldus Maina van der Zwan van Rekening Retour. “Als het om het schofferen van hele bevolkingsgroepen gaat, dan is de vrijheid van meningsuiting klaarblijkelijk grenzeloos. Als het om maatschappelijk protest gaat, dan wordt deze vrijheid stap voor stap ingeperkt. Als dit repressieve optreden iets zegt over wat het aanstaande kabinet voor Nederland in petto heeft, dan moeten we ons grote zorgen maken.”

Harry Westerink