Strijdbare demonstratie tegen Wilders

Meertalig spandoek tegen facisme
Op maandag 2 november 2009, de dag waarop wetenschappers in het nieuws kwamen die Geert Wilders omschreven als een gevaar voor "de staatsveiligheid" en "de democratie", de dag waarop D66-Kamerlid Alexander Pechtold de PVV-leider "een racist en extreem-rechts" noemde, waarop PvdA-integratieminister Eberhard van der Laan zijn partij betitelde als "gevaarlijk voor de rechtsstaat", de dag waarop Wilders de twee politici op zijn beurt weer uitmaakte voor "politieke handlangers" van Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, de dag waarop talloze opiniemakers over elkaar heen buitelden om ook hun rechtse duiten in het zakje te doen, op die dag lieten zo'n 260 demonstranten in Arnhem een duidelijk anti-racistisch geluid van onderop horen. Dat naar aanleiding van een bezoek van Wilders aan de stad.

De linkse aandacht moet weer naar de straat, weg van het Haagse mediaspektakel met in de hoofdrollen de racist Wilders en zogenaamde anti-racisten van de PvdA en D66 – twee van de partijen die de afgelopen 20 jaar een onwaarschijnlijke batterij aan wetgeving tegen migratie en migranten hebben neergezet – met bijrollen van staatsgetrouwe wetenschappers met hun rapporten. Progressieve mensen zullen het zelf moeten doen. Niet achter hun beeldschermen blijven loeren naar Den Haag en opiniemakers, maar zelf een anti-racistisch geluid laten horen, zichzelf organiseren en een tegenkracht opbouwen om een einde te maken aan de voortdurende verrechtsing en de steeds toenemende uitsluiting van "illegalen", migranten, vluchtelingen, moslims, "allochtonen", of hoe een deel van ons en onze buren ook genoemd wordt door beleids- en opiniemakers.

Na een wat aarzelend begin werd het een zeer strijdbare tocht door de stad. Omstanders kregen flyers, en af en toe sloten zich spontaan mensen bij de demonstratie aan. De bijna anderhalf uur durende tocht werd afgesloten met twee zeer overtuigende speeches, een daarvan van Doorbraak, dat ook betrokken was bij de organisatie.

De tocht kreeg veel media-aandacht. In een filmpje geeft De Gelderlander een goed beeld van de avond. Peter Storm beschrijft in zijn weblog hoe hij de demonstratie beleefde als activist. Wilders plaatste bepaalde demonstranten in een interview gemakshalve in een hokje met Van der Laan en Pechtold omdat ze ook zouden "demoniseren". Als hij het niet zo serieus bedoelde, zou het een goede grap zijn van de politicus die zelf een hele carrière bouwt op het demoniseren van complete bevolkingsgroepen.

Eric Krebbers