Strijdbare start van de campagne voor verblijfsrecht voor alle Soedanese vluchtelingen (beeldverslag)

In de stromende regen hebben gistermiddag zo’n twintig mensen, voor het merendeel Soedanese vluchtelingen, bij de Tweede Kamer in Den Haag gedemonstreerd voor verblijfsrecht voor alle Soedanezen. De strijdbare actie werd georganiseerd door de Sudanese Refugees Organization (SRO), die met die eis een campagne is begonnen, naar aanleiding van het uitbreken van een oorlog in Soedan op 15 april.

De campagne van de SRO voor verblijfsrecht voor alle Soedanese vluchtelingen wordt inmiddels ondersteund door 16 organisaties: Sudanese Baathist Party, Sudanese Communist Party, Sudanese Cultural Association, Wij Zijn Hier, Here To Support, Stichting Present Amsterdam, Afrikaans Vluchtelingen Collectief, Broad National Movement, Darfur Union, M2M, Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU), Stop the War on Migrants, Internationale Socialisten, Bij1, MiGreat en Doorbraak. De vluchtelingen van de SRO zijn er verheugd over dat zoveel organisaties in zo’n korte tijd sinds de start van de campagne hun steun hebben uitgesproken voor de campagne. Het is de bedoeling dat steeds meer organisaties en individuen zich gaan aansluiten.

De brief

Bij de ingang van het Tweede Kamer-gebouw aan de Bezuidenhoutseweg 67 kwam een fractiemedewerker van Bij1 naar buiten om de brief in ontvangst te nemen die de SRO heeft opgesteld voor Tweede Kamer-leden. Binnen en buiten het parlement dient meer steun en druk te worden opgebouwd om uiteindelijk verblijfsrecht voor alle Soedanese vluchtelingen te gaan bereiken. Daarvoor hebben de SRO en de andere ondersteunende organisaties nog een lange weg te gaan. Maar de wil, de noodzaak en het doorzettingsvermogen zijn er, zoals ook valt merken aan de kracht en energie van zoveel Soedanezen die in Soedan en ook in Nederland vechten tegen de militaire dictatuur in hun land en voor vrijheid, vrede, veiligheid en democratie.

Overhandigd

Wie de campagne van de SRO mede wil ondersteunen, kan mailen naar: info@sudaneserefugees.org Wie zich wil uitspreken tegen de oorlog in Soedan, kan hier een petitie ondertekenen.

Harry Westerink

De hele groep
Niet alleen figuurlijk, maar deze keer ook letterlijk het bos ingestuurd.