12 mei, Rotterdam: Nakba-herdenking

“Op 15 mei 2023 herdenken Palestijnen over de hele wereld de Nakba (de catastrofe) die 75 jaar geleden het begin markeerde van het onnoemelijke leed en onrecht dat de Palestijnen sindsdien wordt aangedaan. In 1948 kwam er met de oprichting van de staat Israël een einde aan een vreedzame samenleving in Palestina van moslims, christenen en joden. De oprichting van die staat ging gepaard met de gewelddadige verdrijving van de oorspronkelijke Palestijnse bewoners. Sinds die tijd is de situatie van de Palestijnen er alleen maar slechter op geworden en is er van hun land bijna niets meer over”, aldus de oproep op Facebook.

“In Israël leidt een systeem van onderdrukking en overheersing (segregatie, onteigening en uitsluiting) tot apartheid tegen Palestijnen. De apartheid treft Palestijnen in Israël, in de bezette gebieden en Palestijnse vluchtelingen in andere landen. Hun rechten worden systematisch ontnomen. (Amnesty International) De huidige situatie is er één van totale uitzichtloosheid ondanks het feit dat internationale verdragen en VN-resoluties de rechten van de Palestijnen zoals het recht op terugkeer erkennen. Wij zijn solidair met een verdrukt en vertrapt volk voor wie de mensenrechten niet schijnen te gelden.

Vrijdag 12 mei
Van 16:30 tot 19:00 uur
Binnenwegplein, Rotterdam

Vrijdag 12 mei staan wij stil bij 75 jaar onrecht en vragen we aandacht voor het lot van de Palestijnen omdat ook zij recht hebben om net als ieder ander volk in vrede en veiligheid te leven met het recht op zelfbeschikking en vrij van onderdrukking, geweld en bezetting. Deze manifestatie wordt georganiseerd door Rotterdam voor Gaza en ondersteund door Rood, Dwars, SP Rotterdam, Ettaouhid, Socialisten 010, Bij1, jongerenvereniging Ettaouhid, Fractie DENK Rotterdam, PvdA Rotterdam, Nida, Palestijnse Huis.”

Eric Krebbers