Stuur solidariteitspost naar vluchtelingactivist El Mouthena!

El Mouthena.
El Mouthena.

Op 27 november voerden zo’n vijfendertig activisten van het Haagse Vluchthuis en anderen actie bij de Duitse ambassade in Den Haag. Ze betoonden solidariteit met de vluchteling El Mouthena (Facebook) die half november in Duitsland werd opgepakt en sindsdien zit opgesloten. El Mouthena is een van de drijvende krachten achter het protest van “Wij Zijn Hier”, de groep Amsterdamse vluchtelingen die strijdt tegen het keiharde migratiebeheersingsbeleid.

Om internationale acties op touw te zetten tegen de Europese migratiebeheersing was El Mouthena de laatste tijd contact aan het leggen met vluchtelingen en andere activisten in diverse EU-landen. Voor een netwerkbijeenkomst ging hij daarom ook op reis naar Rome. Hij had een brief van zijn advocaat bij zich waarin de reden voor zijn reis stond uitgelegd. Bij een benzinestation in Duitsland werd hij echter aangehouden.

Hij zit nu vast in de Justizvollzugsanstalt in München. Zijn toegang tot Duitsland is illegaal verklaard en wordt door de Duitse autoriteiten als een criminele daad beschouwd. Als hij geen mensenrechtenactivist zou zijn geweest, dan zou men hem waarschijnlijk naar Nederland hebben teruggestuurd of hij zou een kleine boete hebben gekregen. Het ziet ernaar uit dat hij moet blijven vastzitten totdat zijn rechtszaak in München gaat plaatsvinden. Dat kan wel twee maanden duren. In eerste instantie mocht hij geen contact opnemen met zijn advocaat en weigerde men om een vertaler toe te laten tot de verhoren. El Mouthena wordt gecriminaliseerd en monddood gemaakt. Mensenrechten blijken voor hem niet te gelden. Daarom is het van groot belang om solidair met hem te zijn, zoals collega-vluchtelingen van het Vluchthuis al hebben gedaan.

El Mouthena stelt het bijzonder op prijs als hij solidariteitspost ontvangt. Steun hem door hem post te sturen, in het Frans, Arabisch, Spaans of Engels. Wees je ervan bewust dat de post wordt gelezen door de Duitse autoriteiten. Zijn adres: El Mouthena El Marakchi, Geburtsdatum: 7-1-1989, Postfach 900655, 81506 München.

Harry Westerink