5 december, Amsterdam: actie tegen jokkebrok Van Es

Van Es.
Van Es.

Aanstaande donderdag voert het comité Dwangarbeid Nee actie tegen de Amsterdamse GroenLinks-wethouder Andrée van Es, die leugenachtige praatjes over haar dwangarbeidbeleid verkondigt. Het comité gaat haar tijdens een vergadering van de gemeenteraadscommissie Werk en Inkomen de Jokkebrok-trofee overhandigen. Doorbraak doet mee in het comité en roept dwangarbeiders en anderen op om deel te nemen aan het protest.

Protestactie
Donderdag 5 december, vanaf 8:30 uur
Stadhuis, Amstel 1, Amsterdam
(ingang Zwanenburgwal, bij standbeeld van Spinoza)

De vergadering van de raadscommissie begint om 9:00 uur. Het publieke inspreekhalfuur begint om 9:15 uur. Agendapunt 24, dat om ongeveer 10:30 uur wordt behandeld, gaat over een brief van de wethouder aan de gemeenteraad. Daarin hemelt ze het werkproject in het Amsterdamse Bos op, waar werkzoekenden allerlei faciliteiten zouden krijgen en goed begeleid zouden worden. De werkelijkheid is volstrekt tegengesteld aan de beeldvorming waar Van Es zich aan bezondigt. De in het Amsterdamse Bos werkzame dwangarbeiders legden in 2010 hun werk zelfs voor een dag neer uit protest tegen de schandalige arbeidsomstandigheden. Ze waren het zat om nog langer door hun bazen te worden gekleineerd en steeds maar in de vrieskou te moeten wachten, met gebrek aan toereikend gereedschap en werkkleding.

De wethouder wordt niet alleen symbolisch tot jokkebrok gemaakt door haar daartoe een trofee te overhandigen. Ook zullen vier insprekers bij de raadsvergadering haar beweringen aan de kaak stellen. In de publieke opinie doet Van Es het af en toe voorkomen alsof ze zich principieel keert tegen verplicht onbetaald werken. Maar niets is minder waar. Ze is juist de kampioen van de Amsterdamse dwangarbeid. En ze probeert bijstandsgerechtigden bang te maken met meer controle, intimidatie en schending van de privacy. Verder leurt ze met het schandalige plan om de bijstandsuitkering voor bepaalde groepen tijdelijk te maken. Pas na stevige protesten van het comité Dwangarbeid Nee heeft ze dat idee voorlopig in de koelkast moeten zetten. Uit recent onderzoek van het comité blijkt dwangarbeid voor bijstandsgerechtigden in de hoofdstad nog erger dan gedacht.

Harry Westerink