Teken de petitie “Geen Zwarte Piet in Leiden”!

Twee anti-racistische organisaties, AfroLeiden en No More Blackface Leiden, hebben samen een petitie opgesteld tegen de Zwarte Piet-figuur en alle andere vormen van blackface in de openbare ruimte in Leiden. AfroLeiden is een actiegroep die onlangs is gestart door Afro-Leidenaren. De actiegroep zet zich onder meer in om anti-zwart racisme te bestrijden en een netwerk te creëren ten behoeve van de zwarte gemeenschap in Leiden. Aan No More Blackface Leiden doen ook Doorbraak-activisten mee. Teken de petitie en steun daarmee de strijd tegen Zwarte Piet.

De tekst van de petitie: “Afgelopen zomer vond in Leiden de demonstratie ‘BLM in Leiden (solidair met de Black Lives Matter-beweging)’ plaats waar veel Leidenaren op afkwamen. Inmiddels is de zomer voorbij en is het voor de stad Leiden zaak om te kijken naar vervolgstappen en om gehoor te geven aan de eisen die vele Leidenaren toen gesteld hebben. Een belangrijk punt is het verwijderen van de Zwarte Piet-figuur en welke vorm van blackface dan ook tijdens Sinterklaasvieringen in de stad. Uit waarnemingen van de actiegroep No More Blackface Leiden en individuele Leidenaren blijkt dat er tijdens de laatste intocht in 2019 wellicht ‘aangepaste Pieten’ bij waren, maar dat het overgrote deel daarvan nog steeds tot blackface gerekend kan worden. Ook vinden er nog elk jaar openbare activiteiten plaats met Zwarte Pieten in winkelcentra, op scholen en in een openbaar zwembad en komt de racistische figuur nog veelvuldig voor in winkeletalages en op pakpapier en andere versieringen in de stad rondom de intocht. Middels deze petitie eisen wij dat de gemeente zich definitief en onomwonden uitspreekt tegen Zwarte Piet door gehoor te geven aan de volgende twee punten.

1. Ons stadsbestuur moet een duidelijk standpunt innemen tegen de Zwarte Piet-figuur en elke andere vorm van blackface en dat ook publiekelijk uitdragen.

2. Ons stadsbestuur moet geen enkele vorm van blackface faciliteren (door middel van subsidies of vergunningen) en partijen die blackface gebruiken in de openbare ruimte er actief op wijzen dat dat in Leiden ongewenst is.

Wij roepen iedereen, zowel inwoners van de stad Leiden als mensen elders, dan ook op om deze petitie te tekenen zodat wij die nog voor de intocht kunnen presenteren in de gemeenteraad.”

Je kunt de petitie hier tekenen. Hier vind je de Engelse vertaling.

Harry Westerink