Waar zit het geld?

Onze logo's
“Waar zit het?” is de naam van een nieuwe strijdbare campagne van Doorbraak in Arnhem en Nijmegen.

Zware tijden breken aan. Veel mensen die de afgelopen jaren veel nuttig werk gedaan hebben bij diverse culturele en maatschappelijke organisaties zonder winstoogmerk, worden door de gemeente aan de dijk gezet. Voor het behoud van hun gesubsidieerde banen is geen geld meer. Studenten die zich sowieso al in de schulden moesten steken om te kunnen studeren, worden nu gedwongen om nóg meer te betalen voor hun studie. Woonruimte voor deze studenten en voor veel andere mensen met een kleine portemonnee wordt tegelijkertijd steeds duurder en schaarser. Voor cultuur en kunsteducatie is ook geen geld meer, aldus regering en gemeentebestuur, en dus wordt het nog meer een exclusief voorrecht voor de elite om van kunst te mogen genieten. De zorg wordt voor velen van ons onbetaalbaar, dus zullen we ons moeten onderverzekeren; liever rotte tanden dan geen brood op de plank. Openbaar vervoer wordt langzamerhand onbetaalbaar – als de treinen überhaupt rijden! Publieke diensten zijn de afgelopen decennia zonder steun van de bevolking geprivatiseerd, en daardoor alleen maar duurder en ontoegankelijker geworden. De onzekerheid op de werkvloer neemt toe, want mensen met een vast contract en een lange staat van dienst worden zonder pardon de laan uit gestuurd.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Als het aan het kabinet Bruin I ligt, wordt de komende jaren zo’n beetje op alles bezuinigd. Want, zo stelt deze rechts-elitaire regering, de crisis is een probleem voor ons allemaal, en dus zullen we samen de last moeten dragen.

Maar wie de zaken zo voorstelt, liegt dat hij barst! Geld is er namelijk genoeg. Kijk maar om je heen, als je op straat loopt. Hoeveel mensen rijden er in auto’s rond die meer geld kosten dan wij met jarenlang hard werken überhaupt bij elkaar kunnen verdienen? Hoeveel absurde bouwprojecten worden er in onze woonplaats uit de grond gestampt, gewoon omdat gemeentebestuurders en hun machtige vriendjes in de vastgoedwereld het nu eenmaal zo willen? Hoeveel riante villa’s en landhuizen worden er eigenlijk met ons geld gesubsidieerd, in de vorm van een “hypotheekrenteaftrek”? Hoeveel miljoenenbonussen worden er niet aan falende topbestuurders uitgereikt, terwijl het bij diezelfde bedrijven ontslagen regent? Hoeveel feestjes en recepties organiseert de bestuurlijke elite voor zichzelf, terwijl wij niet eens meer een keer naar een concert of het theater kunnen? Hoeveel verdienen uitzendbureaus en werkgevers aan het flexibeler en onzekerder maken van ons werk?

Waarom wordt het geld altijd juist daar gehaald waar het niet zit? Waarom wordt het geld niet gehaald waar het juist wel te vinden is? En waarom blijven de rijken, door wie de crisis in eerste instantie is veroorzaakt, zo gemakkelijk buiten schot? Wij hebben die crisis niet veroorzaakt! Wij hebben ook niet het geld om het voor de rijken op te lossen. En waarom zouden we ook? Wij gaan deze crisis niet betalen! Haal het geld maar waar het wél zit: bij de rijken, bij de banken, bij de grote bedrijven, bij de belachelijke prestigeprojecten van gemeenten en de regering.

Wij eisen een eerlijker verdeling van de welvaart. We vertikken het nog langer om de problemen voor dit rijkeluiskabinet van Wilders, Rutte en Verhagen op te lossen. We weigeren om nóg meer geld in te leveren voor het armoedebevorderende uitpersingsbeleid van overheden en de oplichterstrucjes van banken en grote bedrijven. Wij betalen niet meer mee aan de miljonairsbolides en de villasubsidies van de rijke klasse!

Waar zit het geld dan wel? Dat is de vraag die we de samenleving willen stellen. Het geld zit niet waar het door rechts wordt gehaald. Wij willen laten zien waar het wél zit! We roepen iedereen op om met ons in actie te komen tegen de oneerlijke verdeling van geld en bestaansmiddelen, en tegen de verdere uitpersing van diegenen, die al het minst kunnen missen.

Waar zit het geld volgens jou? Laat het ons en alle andere mensen in jouw directe leefomgeving zien en weten. Post je suggesties hieronder, of mail ze (nijmegen@doorbraak.eu), en doe mee met onze acties, of organiseer je eigen protest.

Doorbraak
waarzithet.nl
hierzithet.nl