Onze logo's

“Waar zit het?” is de naam van een nieuwe strijdbare campagne van Doorbraak in Arnhem en Nijmegen.

Zware tijden breken aan. Veel mensen die de afgelopen jaren veel nuttig werk gedaan hebben bij diverse culturele en maatschappelijke organisaties zonder winstoogmerk, worden door de gemeente aan de dijk gezet. Voor het behoud van hun gesubsidieerde banen is geen geld meer. Studenten die zich sowieso al in de schulden moesten steken om te kunnen studeren, worden nu gedwongen om nóg meer te betalen voor hun studie. Woonruimte voor deze studenten en voor veel andere mensen met een kleine portemonnee wordt tegelijkertijd steeds duurder en schaarser. Voor cultuur en kunsteducatie is ook geen geld meer, aldus regering en gemeentebestuur, en dus wordt het nog meer een exclusief voorrecht voor de elite om van kunst te mogen genieten. De zorg wordt voor velen van ons onbetaalbaar, dus zullen we ons moeten onderverzekeren; liever rotte tanden dan geen brood op de plank. Openbaar vervoer wordt langzamerhand onbetaalbaar – als de treinen überhaupt rijden! Publieke diensten zijn de afgelopen decennia zonder steun van de bevolking geprivatiseerd, en daardoor alleen maar duurder en ontoegankelijker geworden. De onzekerheid op de werkvloer neemt toe, want mensen met een vast contract en een lange staat van dienst worden zonder pardon de laan uit gestuurd.

En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Als het aan het kabinet Bruin I ligt, wordt de komende jaren zo’n beetje op alles bezuinigd. Want, zo stelt deze rechts-elitaire regering, de crisis is een probleem voor ons allemaal, en dus zullen we samen de last moeten dragen.

Maar wie de zaken zo voorstelt, liegt dat hij barst! Geld is er namelijk genoeg. Kijk maar om je heen, als je op straat loopt. Hoeveel mensen rijden er in auto’s rond die meer geld kosten dan wij met jarenlang hard werken überhaupt bij elkaar kunnen verdienen? Hoeveel absurde bouwprojecten worden er in onze woonplaats uit de grond gestampt, gewoon omdat gemeentebestuurders en hun machtige vriendjes in de vastgoedwereld het nu eenmaal zo willen? Hoeveel riante villa’s en landhuizen worden er eigenlijk met ons geld gesubsidieerd, in de vorm van een “hypotheekrenteaftrek”? Hoeveel miljoenenbonussen worden er niet aan falende topbestuurders uitgereikt, terwijl het bij diezelfde bedrijven ontslagen regent? Hoeveel feestjes en recepties organiseert de bestuurlijke elite voor zichzelf, terwijl wij niet eens meer een keer naar een concert of het theater kunnen? Hoeveel verdienen uitzendbureaus en werkgevers aan het flexibeler en onzekerder maken van ons werk?

Waarom wordt het geld altijd juist daar gehaald waar het niet zit? Waarom wordt het geld niet gehaald waar het juist wel te vinden is? En waarom blijven de rijken, door wie de crisis in eerste instantie is veroorzaakt, zo gemakkelijk buiten schot? Wij hebben die crisis niet veroorzaakt! Wij hebben ook niet het geld om het voor de rijken op te lossen. En waarom zouden we ook? Wij gaan deze crisis niet betalen! Haal het geld maar waar het wél zit: bij de rijken, bij de banken, bij de grote bedrijven, bij de belachelijke prestigeprojecten van gemeenten en de regering.

Wij eisen een eerlijker verdeling van de welvaart. We vertikken het nog langer om de problemen voor dit rijkeluiskabinet van Wilders, Rutte en Verhagen op te lossen. We weigeren om nóg meer geld in te leveren voor het armoedebevorderende uitpersingsbeleid van overheden en de oplichterstrucjes van banken en grote bedrijven. Wij betalen niet meer mee aan de miljonairsbolides en de villasubsidies van de rijke klasse!

Waar zit het geld dan wel? Dat is de vraag die we de samenleving willen stellen. Het geld zit niet waar het door rechts wordt gehaald. Wij willen laten zien waar het wél zit! We roepen iedereen op om met ons in actie te komen tegen de oneerlijke verdeling van geld en bestaansmiddelen, en tegen de verdere uitpersing van diegenen, die al het minst kunnen missen.

Waar zit het geld volgens jou? Laat het ons en alle andere mensen in jouw directe leefomgeving zien en weten. Post je suggesties hieronder, of mail ze (nijmegen@doorbraak.eu), en doe mee met onze acties, of organiseer je eigen protest.

Doorbraak
waarzithet.nl
hierzithet.nl


 1. Louis Hofman # 1 
  8 jaar geleden

  Met de meeste bezuinigingen ben ik het niet eens. Het is namelijk het verschuiven van de rekening. Lost niks op. Een boekhoudkundige truc noem ik het. En ook wordt er veel te veel naar de onderbuik geluisterd (door het linkse hobby’s te noemen).

  T.a.v. de hypotheekrente aftrek bemerk ik dat hier trouwens wel de volgende twee zaken spelen: ten eerste zijn de huizenprijzen in Nederland gemiddeld hoger dan in Duitsland en België. En dat geld ook voor de hypotheekrente (in elk geval m.b.t. Duitsland). Juist, beide vanwege de hypotheekrente aftrek! Of begrijp ik ergens iets niet goed. Last but not least bemerk ik nog dat er mijns inziens veel te veel aandacht aan die zogeheten miljoenen villa’s wordt geschonken. Zoveel zijn dat er nou ook weer niet. Is echt een druppel op een gloeiende plaat. Maar het bekt leuk. En ja, ik ben een hartstochtelijk liberaal. Sociaal zijn staat evenwel voor mij ook heel hoog in het vaandel.

 2. Deva # 2 
  8 jaar geleden

  Er is enorm veel geld in omloop dat speculatief rendement zoekt. Het meeste geld gaat om in de valutahandel, het gaat om honderden miljarden per dag. Verder is er heel veel geld geïnvesteerd in derivaten, dit zijn financiële producten waarvan vaak niemand weet wat het precies inhoudt. Omdat de vaagheid hiervan 2 jaar geleden duidelijk werd, is de waarde van deze producten erg gedaald, maar de banken en andere instellingen hebben hun verliezen nog niet afgeschreven, een financiële tijdbom. In de grote aandelen, vooral financials, is ook dagelijks veel handel, alleen in Amsterdam worden dagelijks 150 miljoen aandelen verhandeld.
  Met vastgoed is ook altijd veel geld verdiend, daarom staat Nederland vol kantoren.

  Dit soort handel wordt vooral bedreven door financiële instellingen en hedgefunds maar ook pensioenfondsen. Ik vermoed dat veel hedgefunds vol zitten met witgewassen drugsgeld. De onderwereld is al lang een grote speler geworden in de wereld van big finance, daar ben ik van overtuigd. In ieder geval is het een relatief erg kleine groep mensen die actief is in de wereld van het grote geld, het zijn bijna alleen mannen, die egoïsme als enige drijfveer lijken te hebben. Een groot deel van het bedrijfsleven is al redelijk milieubewust geworden, maar dat geldt niet voor deze groep. Deze krankzinnigen hebben als doel met hun miljarden nog meer miljarden te verdienen, en daar moet alles voor wijken.

 3. Andre # 3 
  8 jaar geleden

  Ik denk niet dat het probleem erbij ligt dat er veel geld in omloop is dat gespeculeerd wordt. Binnen het kapitalisme zijn individuen en bedrijven altijd op zoek naar mogelijkheben voor het creeëren van zo veel mogelijk opbrengst tegen een zo laag mogelijke prijs. Speculatie is niks anders dan een logisch gevolg van het kapitalisme.

  Het probleem is dat enorm veel mensen in onze wereld enorm veel welvaart creeëren door de arbeid die wij leveren, maar dat deze welvaart naar een enorm klein deel van de wereld gaat.

  Het zijn niet alleen die speculanten die fout zijn, maar ook de “eerlijke” fabriekseigenaar profiteert enorm van het werk die “zijn” arbeiders voor hem leveren. Als hij enorme winsten maakt is dat het gevolg van het werk die “zijn” arbeiders voor hem hebben gedaan, maar zij krijgen enkel een paar kruimels toegstopt terwijl hij met de hele taart wegloopt.

  Een eerste stap die wij daarin kunnen zetten is een groter gedeelte van die welvaart die wij creeëren terugeisen. Dat is waar deze campagne zich dan ook op richt.

  De logische volgende stap is natuurlijk dat wij die fabrieken, banken, slagerijen, bakkers, etc. zelf in beheer nemen en dat wij de verhouding van arbeider baas afschaffen. Wij moeten werken naar een samenleving welke op basisdemocratische wijze door de mensen zelf wordt bestuurd. Waarin er wordt geproduceerd naar ieders noodzaak en behoefte, en niet naar waar het meeste rendement te behalen is.

  En trouwens, ook die bedrijven die redelijk milieubewust zijn geworden zijn geen haar beter. Die zoeken enkel manier om te kunnen overleven in een wereld waarin de gevolgen van klimaatverandering en een verminderde beschikbaarheid van grondstoffen nu al merkbaar zijn (en binnenkort alleen nog maar erger worden) zonder dat zij hun winsten (al te drastisch) hoeven te verminderen.

 4. Jeroen # 4 
  8 jaar geleden

  Miljardairs samen weer rijker
  NEW YORK – Wereldwijd is het nettovermogen van het totale aantal miljardairs in een jaar tijd 25 procent gegroeid tot 4,5 biljoen dollar (3,2 biljoen euro). Het gemiddelde nettovermogen van de superrijken is volgens de woensdag gepubliceerde ranglijst van het Amerikaanse blad Forbes van 3,5 miljard naar 3,7 miljard dollar gestegen.

  goh, t was toch crisis?
  grrrrrrr

 5. VaQm # 5 
  8 jaar geleden

  Een fantastisch idee om zo direct de onzin van de finaciële (!) crisis te laten zien. Het geld is er maar niet waar het hoort.

  In Groot Brittantië en de VS zijn er groepen en acties gericht op bedrijven/corporaties die weinig tot geen belasting betalen terwijl sociale voorzieningen uitgekleed worden. Is dit niet ook iets voor deze actie? Nederland is een belastingparadijs en veel Amerikaanse corporaties hebben hier om belasting technische redenen hun hoofdkantoor gevestigd. Maar betalen weinig belasting. Een miljoenen vila blokkeren is niet zo makkelijk/aatrekkelijk als een Vodafone winkel platleggen…

  Ik kan me voorstellen dat de Doorbraak specifiek voor deze aanpak heeft gekozen, maar misschien is het makkelijker mensen betrekken bij een actie tegen bedrijven die profiteren van deze “crisis”?

 6. Hieriseenantwoord # 6 
  8 jaar geleden

  Heel goed om deze reacties te lezen en goed om te zien dat de campagne gewaardeerd en begrepen wordt. Hoewel de campagne nog maar net gestart is en er veel van de grond moet komen zijn de reacties tot dusver sowieso positief.

  Daarom is de suggestie van VaQm bijvoorbeeld ook een hele goede. Want het is zeker niet de bedoeling om ons alleen op villasubsidies te richten, dat is maar een heel klein onderdeel zoals hierboven ook terecht wordt aangegeven. Zoals je in de hoofdtekst van de campagne kunt lezen richten we ons op studenten tot flexwerkers tot de creatieve sector tot huurders tot het onderwijs en zo maar door. Wij vinden het noodzakelijk dat al deze gedupeerden, die nu los van elkaar protesteren tegen de bezuinigingen, met één stem gaan praten en de problemen waar zij te mee te maken hebben aan elkaar gaan koppelen.

  Jou suggestie, om een vergrootglas te zetten op bedrijven die geen tot nauwelijks belasting hoeven te betalen is dan ook een zeer goeie. Weet je toevallig een overzicht te vinden van die Amerikaanse bedrijven die niet of nauwelijks belasting hoeven te betalen in Nederland? Daar zouden we in Nijmegen/Arnhem zeker wat mee kunnen. Je noemt Vodafone, maar er zullen er veel meer zijn.

  Deze uitwisseling van kennis is dan ook erg belangrijk. Door gebrek aan kennis van zaken slikt het overgrote deel de lariekoek dat nu eenmaal ‘iedereen een duit in het zakje moet doen’. Door deze campagne dwingen we onszelf en omstanders om kritisch naar onze omgeving te kijken en met name naar de verdeling van de economische middelen en de manier van omgaan met collectieve voorzieningen. Dat kritische geluid (en met name verzet) is nu hard nodig omdat sociale voorzieningen in rap tempo worden afgebroken.

  Ga dus vooral door met het posten van ideeën en kennis over waar het geld wel gemist kan worden en waar het dus veel beter te halen valt.

 7. Jeroen # 7 
  8 jaar geleden

  “Rutte heeft gelijk. Zijn kabinet is er een waarbij rechts de vingers af kan likken. Ondanks, of eigenlijk dankzij, de crisis gaat het beter dan ooit met bezittend Nederland.

  – De 500 rijkste Nederlanders bezitten volgens het blad Quote nu gezamenlijk een kleine 136 miljard euro, 6,6 procent meer dan vorig jaar.
  – De tien procent meest vermogenden in Nederland hebben samen ruim 700 miljard euro en hun vermogen is de afgelopen tijd twee maal zo snel gestegen als het nationaal inkomen.

  Wat Rutte en zijn ploeg betreft moet die ontwikkeling doorgaan. De crisis heeft geleid tot een flink tekort op de rijksbegroting en dat wordt aangepakt door fors te bezuinigen op uitkeringen, ambtenaren, openbaar vervoer, zorg en onderwijs.

  Er zijn vele groepen die daar de dupe van zijn, maar één groep blijft angstvallig buiten schot: de mensen met een ruim vermogen. Zelfs aan de hypotheekrente mag niet getornd worden. ”

  Overgenomen van: http://www.konfrontatie.nl/blog/content/linkse-eenheid

 8. charlotte # 8 
  7 jaar geleden

  komt er ook zo’n stadswandeling in nijmegen/arnhem?

 9. Pieter Stuurman # 9 
  7 jaar geleden

  Als er werkelijk een tekort aan geld zou bestaan, dan zou er nu minder geld in omloop moeten zijn dan 4 jaar geleden, toen de crisis begon. Het tegendeel is waar. Er is juist (veel) meer geld in omloop.

  Het KAN dus niet anders dan dat dit geld verplaatst is. En omdat de overgrote meerderheid van de bevolking tekorten ervaart, moet dit geld dus geconcentreerd zijn bij een heel kleine groep mensen: de rijke elite.

  Schaarste creeert afhankelijkheid. Wanneer mensen moeite hebben om te overleven, zullen eerder bereid zijn om dingen te doen. Bijvoorbeeld werken voor een lagere beloning. En minder arbeidskosten maakt het voor de elite mogelijk om meer winst te maken. Hoe rijker iemand is, hoe gemakkelijker het voor hem wordt om nog rijker te worden. Uiteindelijk leidt dit tot ophoping van alle rijkdom bij enkelen.

  Die enkele rijken zijn er dus bij gebaat dat er zoveel mogelijk armen zijn. Het maakt de armen afhankelijk van de rijken omdat die rijken het benodigde geld bezitten. De rijkdom van de een, bestaat nergens anders uit dan uit de armoede van alle anderen.

  Je ziet dan ook dat de rijken gebaat zijn bij een crisis die armoede veroorzaakt. Maar erger nog: ze zijn ook bij machte om een crisis te veroorzaken. Bewust op te zetten dus. En als ze er baat bij hebben, EN ze zijn in de gelegenheid om het te doen, waarom zouden ze het dan niet doen?

  Het idee dat de crisis ontstaan is door ”fouten”, is dus erg onwaarschijnlijk. Je kunt van de elite zeggen wat je wil, maar dom zijn ze niet. Zeker niet als het hun ”belang” aangaat. En dat belang is nou precies gebaat bij deze crisis.

0

Het kan even duren voor je reactie voor anderen zichtbaar wordt omdat de redactie er eerst nog even naar kijkt. Seksistische en racistische reacties worden niet doorgelaten, evenals scheldpartijen, bedreigingen, 'off topic'-bijdragen en pure 'knip en plak'-reacties (deze website is geen prikbord). Wil je contact met de redactie? Mail dan: doorbraak@doorbraak.eu


Je mag de volgende tags gebruiken: <a href=""> <blockquote> <del> <code> <em> <i> <strong> <b>


*