T/m 23 maart, diverse steden: Studenten in actie!

Affiche voor de Utrechtse fietsdemonstratie.
Tot en met 23 maart zullen studenten wederom actievoeren tegen het afbraakbeleid van Bruin I. Onder andere het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVB) zullen de handen ineen slaan om Zijlstra te waarschuwen voor de gevolgen van zijn beleid. Dankzij hem en het kabinet (op)Rutte krijgen studenten te maken met de langstudeerboete, het instellingscollegegeld voor een tweede studie, het afschaffen van de studiefinanciering in de masterfase en het beperken van het OV-reisrecht. Hierdoor moeten de zogenaamde langstudeerders een boete van 3.063 euro betalen per jaar dat zij langer over hun studie doen en wordt hen daarnaast ook het OV-reisrecht afgenomen. Ook wordt het volgen van een master en/of een tweede studie alleen nog mogelijk voor de rijken of voor diegenen die bereid zijn zich diep in de schulden te steken.

In diverse steden zal daarom actie worden gevoerd tegen de bezuinigingen en voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Zo kunnen we in Nijmegen en Delft gratis cursussen volgen in Deens en Scandinavisch, in Wageningen onze wensen op een wensmuur schrijven, en fietsen van Amsterdam naar Den Haag om zo te protesteren tegen het beperken van het OV-reisrecht. Op 23 maart zal op de Dam in Amsterdam als afsluiting van de actieweek vanaf 16:00 uur een manifestatie plaatsvinden. Deze dag wordt aangekondigd als een zwarte dag: “Op deze zwarte dag voor het hoger onderwijs staan we stil bij de kansen die we als studenten hebben gehad, en bij de dromen die we nu door de maatregelen misschien niet meer kunnen verwezenlijken.”

Ook de studenten van Goed en Toegankelijk Onderwijs (GTO) zullen volgende week in actie komen tegen de bezuinigingen en hervormingen in het hoger onderwijs. Dit landelijk netwerk van studenten, waar ook de Kritische Studenten Utrecht bij betrokken zijn, voerden eerder al actie samen met de schoonmakers. Zoals uit hun naam al blijkt strijden zij “voor goed en toegankelijk onderwijs, voor onszelf én voor iedereen na ons.” Op 20 maart zullen zij dit doen in de vorm van een fietsdemonstratie in Utrecht, eindigend in een manifestatie op de Uithof.

Shirley de Vet