Turkse staat dwarsboomt alevitische hulpverlening

Het cemhuis van Hasankoca

Alevitische organisaties in Turkije en Europa, waaronder Nederland, zamelen massaal hulpgoederen en geld in voor mensen die getroffen zijn door de aardbevingen in Turkije. De Turkse staat, die ernstig tekort schiet in de hulpverlening aan zijn eigen burgers, doet er alles aan om de alevitische hulpverlening te dwarsbomen en zijn eigen falen te verdoezelen.

Zo worden er goederen van alevitische initiatieven geconfisqueerd om ze vervolgens via kanalen van staatsorganisatie AFAD weer te verspreiden onder hulpbehoevenden. Dat overkwam bijvoorbeeld een volgeladen vrachtwagen van de Britse Alevitische Federatie.

In de provincie Maraş, in het door de aardbeving zwaar getroffen district Pazarcık, werd het bestuur van het cemhuis van Hasankoca – een alevitisch gebedshuis – met militair machtsvertoon overgenomen door een staatsgevolmachtigde. In het cemhuis was een coördinatiecommissie gehuisvest voor vrijwillige hulpverlening. Er circuleren berichten, bijvoorbeeld uit de provincie Adıyaman, dat de staat dit bij meer cemhuizen wil doen.

Twintig alevitische verenigingen in Nederland zijn een gezamenlijke campagne gestart om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de recente aardbevingen in Turkije.

Niet alleen de staat, ook ultra-nationalistische en fundamentalistische krachten frustreren de alevitische hulpverlening. In Istanboel, in de deelgemeente Pendik, werden alevitische vrijwilligers beschoten die een vrachtwagen aan het laden waren met hulpgoederen. Daarbij viel één gewonde. De schutter riep daarbij anti-alevitische leuzen. Hij is vandaag gearresteerd.

Alevitisch Nieuws

(Dit bericht verscheen eerder op de Facebook-pagina van Alevitisch Nieuws.)