Aboutaleb, stop met pesten en zet die banken terug in de stationshal! (actiebeelden)

Vanavond namen zo’n vijftig mensen plaats in de hal van Rotterdam CS op de plek waar een week geleden een aantal banken is weggehaald omdat dakloze mensen daar gebruik van maakten.

Die zouden volgens burgemeester Aboutaleb overlast veroorzaken, en dan moeten ze kennelijk maar worden weggejaagd de buitenlucht in. Het weghalen van de bankjes is het zoveelste voorbeeld van het creëren van een vijandige omgeving voor daklozen en voor mensen aan de onderkant van de Rotterdamse samenleving in het algemeen.

Al voor de actie goed en wel begonnen was, kwam de politie een kijkje nemen. De politie-agenten waren niet onvriendelijk en vertrokken al snel weer. Veel deelnemers aan de actie hadden stoeltjes meegenomen. Verder werden er kleden neergelegd en was er erwtensoep. Het leek een beetje op een beginnend Occupy-kampje, op een fijne, overdekte plek midden in de mensenstromen.

Er was veel media aanwezig en er was eigenlijk niemand onder voorbijgangers die het weghalen van de banken een goed idee vond. Het zijn dan ook niet de reizigers voor wie Aboutaleb de ‘ongewensten’ wegjaagt, ook al schermt hij daarmee, maar voor het schone middenklasse stadsimago dat hij voorstaat. Een aantal van de aanwezigen vertelde hoe ze zelf wel eens op de banken geslapen hadden in moeilijke tijden.

Eric Krebbers