Verdedig het Zomercarnaval tegen de fascisten!

Gezien bij het Zomercarnaval. Kaolo betekent in het Surinaams “poepgat”. Op het bord staat zoiets als: “Ga je fucking moeder verbieden te ‘bubblen'”.

Zomercarnaval noemt geweld triest, coalitie wil opheldering”, kopte de NOS. “Leefbaar Rotterdam stelt dat het feest ‘elk jaar eindigt in kogels’. De partij, die samen met de VVD in het gemeentebestuur zit, roept op sociale media op tot een verbod op het Zomercarnaval.” Aan iedereen die hierover “FaSciSMe!!11!11” schreeuwt: ja, eens. Dit is een schoolvoorbeeld van hoe fascistische politici (in dit geval: Leefbaar Rotterdam) hun discriminerende en racistische agenda naar voren brengen, onder toeziend oog van (neo-)liberalen (trigger warning: racisme).

Allereerst het racisme, dat is hier het belangrijkste element. Dat is gelegen in het feit dat Leefbaar en VVD “hard willen optreden”. Dit kunnen ze echter alleen doen tegen evenementen die niet belangrijk zijn voor hun (grotendeels witte) achterban.

Centraal in alle extreem-rechtse ideologieën is het beschermen van de in-groep (in dit geval: witte mensen) tegen de out-groep (zwarte mensen en mensen van kleur). Daarom verdedigen ze “law and order” bij een Afro-Caribisch festival, maar verdedigen ze “cultuur” bij oud en nieuw.

Tekenend is ook de enorme borstel waarmee wordt geschilderd. Nadat in 2022 de woning van een (Leefbaar-)wethouder werd beklad door de Feyenoordfans van de Rotterdam Jongeren Kern, werd ook geen verbod van supportersclubs geëist. Maar nu ziet Leefbaar geen andere optie dan een totaalverbod.

Het Zomercarnaval kwam natuurlijk eerder in het nieuws vanwege het zogenaamde verbod op “bubbling” en andere “vulgaire dansen”. Niemand heeft hierom gevraagd. Dit is alleen mogelijk omdat er onvoldoende respect is vanuit maatschappij en overheid.

En zoals wel vaker bleek men eigenlijk niet te weten waar men het over had. In een stuk in het NRC (betaalmuur!) van Linette van Vlodrop komt dit ook terug: zonder enige kennis van zaken worden belangrijke expressievormen beperkt, puur vanwege paternalistische regeldrang en onvoldoende respect.

Voor Leefbaar Rotterdam is dit dus dubbel scoren: eerst kunnen ze zich voordoen als een partij die hard handhaaft, op een feest waar hun achterban weinig oog voor heeft. Daarnaast kunnen ze ook punten scoren bij hun racistische achterban.

De taal van Leefbaar is zelf ook al doordrenkt van superieure taal: de taal van een boze ouder die over kinderen praat. “Het kan ook nooit eens normaal gaan” en “oorlogsgebied” zijn hondenfluitjes waar racisten zich op vastbijten.

Dit is hoe extreem-rechtse partijen opereren: ze moeten hun witte achterban zogenaamd beschermen, doen dat door de out-group aan te pakken, en zo voeden ze hun racistische achterban die in de toekomst weer meer racisme gaat eisen. En de neo-liberale VVD gaan erin mee.

Het is niet alleen maar het verbod, maar ook de aandacht die aan het geweld wordt gegeven. Die was er al, maar door Leefbaar en VVD wordt het allemaal nog eens uitvergroot, waardoor mensen het feest (en indirect ook de culturele achtergrond) met geweld gaan associëren.

Dit gebeurt wederom niet bij Oud en Nieuw, Brabant Carnaval, Sinterklaas…. Ja, er is elk jaar wat aandacht, maar niemand roept om verboden. Als er al iets wordt gezegd, is dat de politie de feestvierders beter moet beschermen.

Zo gaat racistisch beleid: langzaam maar zeker perk je de rechten in van zwarte mensen en mensen van kleur, door elke keer weer een beetje af te nemen. Door het elke keer weer moeilijker te maken om iets leuks te organiseren. Door iets Afro-Caribisch meteen als verdacht te zien.

En zelfs als het niet tot een verbod komt (ik twijfel of D66 dat kan), dan ligt het Zomercarnaval volgend jaar weer onder een vergrootglas, en roept Leefbaar weer om een verbod. Anti-fascisten dienen te strijden voor het behoud van het carnaval, zonder racistische betuttelingen.

Bo Salomons

(Dit artikel verscheen eerder als draadje op Twitter.)