Vliegop! in Volkel: “De krijgsmacht maakt de wereld onveiliger” (beeldverslag)

Dirk houdt zijn toespraak.

Vandaag was er een stille tocht richting de ingang van vliegbasis Volkel, tegen de komst vandaag van de nieuwe jachtbommenwerpers F-35 en volgend jaar van nieuwe kernwapens. Hier de toespraak van Dirk van actiecollectief Vliegop!.

Mijn naam is Dirk en ik sta hier namens het actiecollectief Vliegop! Ik kom uit Friesland. U weet wel: die prachtige provincie met tal van kostbare natuurgebieden zoals het Waddengebied. Midden in die oase van rust en ruimte ligt – je verwacht het niet – de grootste NAVO-vliegbasis van Europa.

Vanaf deze basis wordt er gewerkt aan wat men in militaire kringen de “Airpower” van Nederland noemt. Dat klinkt lekker stoer en macho. Maar wat ermee wordt bedoeld, is dat er bijna dagelijks met oorverdovend kabaal wordt geoefend met vliegende moordmachines die een ramp zijn voor het klimaat en de leefomgeving van mens, plant en dier.

Inmiddels hebben we in Friesland de nodige ervaring op kunnen doen met het nieuwste paradepaardje van de Nederlandse krijgsmacht. De F-35, het duurste wapensysteem aller tijden. Maar duurder is zeker niet beter. De F-35 maakt vier keer zoveel herrie als zijn voorganger de F-16. Dat is voor omwonenden om gek van te worden.

Maar wat misschien nog erger is: de F-35 verbruikt twee keer zoveel brandstof als de F-16 en stoot daarmee ook twee keer zoveel CO2, stikstof, fijnstof en andere kwalijke stoffen uit. De F-35 jachtbommenwerpers dragen zo enorm bij aan de ontwrichting van het klimaat en de biodiversiteit.

Het is dan ook schandalig dat de vliegbasis Leeuwarden onlangs een natuurvergunning heeft gekregen.

En inderdaad: wanneer je die vergunning beter bestudeert, zie je dat die aan alle kanten de mist in gaat.

  • Er wordt bijvoorbeeld uitgegaan van oude rechten om lawaai te mogen maken. Maar dat mag helemaal niet.
  • Er wordt uitgegaan van de gegevens van de F-16. Maar er wordt inmiddels gevlogen met de F-35.
  • De uitstoot van stikstof is gebaseerd op modellen. Maar de rechter heeft inmiddels al vaker bepaald dat dat niet meer mag.

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Net als bij de financiële steun voor de fossiele industrie, de gasboringen in Groningen en bij de toeslagenaffaire, wordt ook hier duidelijk dat de staat er helemaal niet is voor ons als gewone mensen of voor het beschermen van de natuur en onze leefomgeving. De staat beschermt het kapitaal en de status quo.

Maar goed, terug naar de vliegbasis in Leeuwarden: die verleende natuurvergunning moet natuurlijk gewoon de prullenbak in. Gelukkig is er door Milieudefensie en andere organisaties beroep tegen aangetekend. Ik weet niet of de vliegbasis hier al een natuurvergunning heeft, maar ik zou zeggen: doe uw voordeel met de kennis die in Friesland is opgebouwd.

Dat is belangrijk, want om de ergste gevolgen van de klimaatcrisis af te wenden, moet onze uitstoot zo snel mogelijk naar nul. Dat geldt dus óók voor de krijgsmacht. Als dat betekent dat ons leger niet meer met straaljagers kan vliegen, met tanks kan rijden en met fregatten kan varen, dan zeg ik: des te beter.

Want het leger zorgt helemaal niet voor “vrede en veiligheid”, zoals ze ons graag doen geloven. Integendeel: de krijgsmacht maakt de wereld onveiliger. Door het gebruik van gigantische hoeveelheden grondstoffen, materieel en brandstof draagt de krijgsmacht juist enorm bij aan het grootste gevaar dat ons op dit moment bedreigt: de opwarming van de aarde.

De Nederlandse krijgsmacht en de NAVO dragen óók niet bij aan de vrede. Daar zijn ze ook helemaal niet voor. Ze zijn gericht op het veilig stellen van fossiele grondstoffen, zodat westerse mogendheden hun macht en economische positie in de wereld kunnen behouden. Onder het mom van “vredesmissies” worden westerse belangen verdedigd. Het is een voortzetting van het aloude kolonialisme.

Dat gaat gepaard burgerslachtoffers, zoals in 2015 in Hawija in Irak. In dat jaar gooiden twee Nederlandse F16-piloten bommen op een autobommenfabriek van IS in Hawija.

Zeker 85 burgers kwamen om het leven door dit Nederlandse bombardement. Verder raakten vele honderden mensen (zwaar)gewond. Tot op heden zijn er geen officiële excuses gemaakt door de Nederlandse regering aan de slachtoffers. Ook is er geen (financiële) compensatie uitgekeerd.

Daarnaast worden met westerse wapens overal ter wereld mensen vermoord die opkomen voor hun rechten, hun leefgebied en de natuur; alleen maar om de westerse consumptie in stand te houden.

Kortom: als we een duurzame en rechtvaardige wereld willen, kunnen we niet anders dan strijden tegen de wapenindustrie, militarisme en het economische systeem dat daarmee verdedigd wordt. We moeten ervoor strijden dat er niet méér geld wordt gepompt in defensie en de wapenindustrie, maar juist in het tegengaan van klimaatverandering. Pas dan is er zicht op vrede, veiligheid en internationale stabiliteit.

Zoals gezegd sta ik hier namens het actiecollectief Vliegop! Wij vinden het belangrijk dat we stilstaan bij de consequenties van het geweld dat door onze krijgsmacht en vanaf de vliegbasis in Leeuwarden wordt gepleegd. Daarom willen we graag in Leeuwarden een monument oprichten voor de slachtoffers van Hawija. Jullie hulp daarbij is van harte welkom. Hartelijk dank!

Geen bommen maar bomen!

Dirk