Vluchtelingen van Haags Vluchthuis gaan weer actie voeren

Het Vluchthuis.
Het Vluchthuis.
De vluchtelingen die maandenlang met het tentenkamp “Recht op bestaan” bij station Den Haag Centraal actie voerden tegen het keiharde migratiebeleid, gaan voort met hun strijd. Op 12 januari hebben ze de Sacramentskerk aan de Sportlaan 127 in Den Haag in gebruik genomen, die 4 jaar leeg stond en onlangs is gekraakt. Op 16 januari wilden ze bovendien opnieuw een tentenkamp opzetten, maar dat werd verboden door burgemeester Jozias van Aartsen.

De vluchtelingen hebben de gekraakte kerk omgedoopt tot Vluchthuis. Ze hebben een persconferentie gehouden en overleg gehad met mensen van het Bisdom Rotterdam, eigenaar van de kerk. Hoewel het bisdom de nieuwe situatie in de kerk onwenselijk vindt, ziet men wel de noodzaak in van opvang voor dakloze illegaal gemaakte vluchtelingen. Het bisdom is niet van plan om stappen tegen de vluchtelingen te ondernemen. Dat is van groot belang, want kraken is strafbaar gesteld en het bisdom kan ontruiming van de kerk afdwingen, als men zou willen.

Vier vluchtelingen voor de gekraakte kerk.
Vier vluchtelingen voor de gekraakte kerk.
Gelukkig hebben de vluchtelingen dus onderdak gevonden, op eigen kracht en met hulp van de kraakbeweging. Terwijl de gemeente Den Haag hen geen opvang biedt en zelfs flink tegenwerkt, blijkt kraken opnieuw geen probleem te zijn, maar juist een oplossing. Het Vluchthuis heeft voldoende basisvoorzieningen om een langer verblijf mogelijk te maken. Er is water, elektriciteit en een keuken, en er zijn ook wc’s. Maar om hun verblijf te verbeteren hebben de vluchtelingen behoefte aan een groot aantal spullen. De open dag die de vluchtelingen op 15 januari hielden, was een groot succes. Zo’n 50 buurtbewoners bezochten het Vluchthuis en boden hulp aan.

Nieuw tentenkamp

Zoals al sinds het begin van het tentenkamp op 19 september gebruikelijk is geweest, heeft burgervader Van Aartsen zich weer uiterst irritant opgesteld naar de vluchtelingen toe. Het toont hun kracht en doorzettingsvermogen dat ze zich nog steeds op straat willen blijven manifesteren. “Ons protest houdt niet op bij het Vluchthuis”, stellen ze. “We willen zichtbaar actie voeren voor een oplossing voor onze rechteloosheid, en we willen de Nederlandse maatschappij laten zien hoe er met ons wordt omgegaan.” Daarom willen ze een nieuw permanent actiekamp op de Koekamp oprichten. Maar dat mag niet van VVD-er Van Aartsen, waarbij hij argumenten inzet die als leugens of smoesjes kunnen worden betiteld. Zo stelt hij huichelachtig dat een tentenkamp de gezondheid van de vluchtelingen in gevaar brengt en dat zo’n kamp kans op “wanordelijkheden” met zich meebrengt. Maar drie maanden tentenkamp, van 19 september tot 13 december 2012, hebben al lang aangetoond dat daar geen sprake van is. Van Aartsen zuigt maar wat uit zijn duim om het protest van de vluchtelingen te kunnen dwarsbomen. Want actie tegen het migratiebeleid kan zijn partij missen als kiespijn.

Persconferentie in de kerk.
Persconferentie in de kerk.
De vluchtelingen laten het er niet bij zitten. Ze gaan stappen ondernemen om het verbod van tafel te krijgen. Met een bezwaarschrift en een zogenaamde bodemprocedure willen ze de rechter ertoe aanzetten om zich te buigen over de principiële argumenten van hun advocaat, waar de voorzieningenrechter in een eerdere rechtszaak volkomen aan voorbij is gegaan. Volgens het Europese Hof voor de rechten van de mens mag de overheid aan een protestactie alleen beperkingen opleggen als daar “een dwingende maatschappelijke noodzaak” voor bestaat. Omdat die noodzaak in het geval van het tentenkamp niet aanwezig is, behoort de rechter het verbod van Van Aartsen te verwerpen.

Acties

De vluchtelingen zijn hoe dan ook van plan om op straat actie te blijven voeren, waarmee ze de druk op de parlementaire politiek willen voortzetten en het liefst nog opvoeren. “Wij zullen ons meer gaan richten op de PvdA, omdat dit een partij is die een sociaal gezicht wil laten zien, maar in de loop der jaren wel dit strenge asielbeleid heeft mogelijk gemaakt”, laten ze weten. Ze wijzen daarbij op de PvdA-bewindslieden Job Cohen en Nebahat Albayrak, die verantwoordelijk waren voor allerlei verslechteringen in het beleid, en op de huidige deelname van de PvdA aan het kabinet, dat mensen zonder verblijfsrecht wil brandmerken als criminelen. De vluchtelingen eisen dat de PvdA nu eindelijk eens dat “sociale gezicht” toont dat de partij naar eigen zeggen schijnt te hebben. Eerst zien en dan pas geloven, nietwaar?

Wat hebben de vluchtelingen in het Vluchthuis allemaal nodig? Eten, drinken, schoonmaakmiddelen, prullenbakken en zakken, een grote EHBO-doos, branddekens, twee douchecabines, wc papier, fietsen, verlichting (bijvoorbeeld bouwlampen, tot 500 watt), opklapbare eettafels, stellingkasten, afsluitbare bakken om eten in te bewaren, verlengsnoeren, stekkerblokken, isolatiemateriaal, gipsplaten, boiler, wasmachine, droger, kledingrekken/hangers, verzorgingsartikelen, koelkast, groot koffiezetapparaat, effen doek, verf, papier, pennen, stiften, en ducttape. Deze spullen kunnen worden langs gebracht bij het Vluchthuis, Sportlaan 127, Den Haag. Wie grote of eventueel andere spullen ter beschikking heeft, kan voor overleg contact opnemen via logistiek@rechtopbestaan.nl.

Om de strijd ook op de langere termijn te kunnen volhouden, hebben de vluchtelingen niet alleen spullen, maar ook geld nodig. Maak een bijdrage over op rekeningnummer 9474245 t.n.v. AFA Nederland te Den Haag o.v.v. “tentenkamp”. Morele steun kan worden gegeven door de steunverklaring te ondertekenen.

Harry Westerink